Leopard får guldtand

Verdenssensation i østjysk dyrepark

03:53

Foto: TandDyreklinikken / Ree Park

1 af 2

Leoparden Dong fra Ree Park er nu ikke bare et almindeligt, plettet kattedyr: Han er blevet lidt af en verdenssensation.

Her til formiddag fik han - som den allerførste leopard i verden - en guldtand.

En leopard-guldtand er en bekostelig affære, men ikke desto mindre en nødvenlighed for Dongs velfærd.

- Dong havde en tandbyld ved den knækkede hjørnetand, hvilket både gør ondt og spreder bakterier rundt i kroppen, siger specialdyrlæge Jens Ruhnau fra TandDyreklinikken, som stod bag dagens operation.

Svært at overleve med knækket tand

Inden dagens operation fik Dong for to uger siden rodbehandlet sin hjørnetand for at fjerne betændelsen fra tandbylden.

Hvis Dong havde levet vild i naturen, ville den knækkede tand, udover den kroniske smerte, have mindsket hans chancer for at fange føde og overleve.

Dagens operation, betyder, at Dong ikke længere har tandpine og igen kan bide med sin hjørnetand.

Leoparders hjørnetænder er vigtige for disse store rovdyr, selvom de bor i fangenskab. Hjørnetænderne bruges til at flænse kødet med, når leoparden spiser.

- Selve guldkronen sidder rigtig godt fast og passede perfekt på stumpen, så nu burde han være fuldt funktionsdygtig. Nu med guldtand resten af livet, siger specialdyrlæge Jens Ruhnau fra TandDyreklinikken.

Cool med guldtand

Operationen foreløb planmæssigt, og glæder direktøren fra Ree Park, som nu har en leopard med lidt ekstra bling.

- Jeg er overbevist om, at han er en heldig leopard. Han har nu fået et ordentligt bid, så han ikke belaster de andre tænder. At han så er den første leopard i verden med en guldtand - det er bare cool, siger Jesper Stagegaard, direktør i Ree Park, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Når Ree Park går så langt som at sætte guld på en knækket leopardtand, sker det for at give en repræsentant for en udryddelsestruet dyreart bedre mulighed for at trives i hverdagen.

Der findes kun omkring 2200 nordkinesiske leoparder.

Øverst i artiklen kan du helt eksklusivt følge hele dagens operation i en fire minutter lang video, som TandDyreklinikken og Ree Park står bag.