Historien om Hoed Kalkværk skal bevares

Arkitektskolen kæmper for bevarelse af såkaldte umistelige kulturmiljøer

02:08

Yderområderne gemmer vigtige kulturperler, der rummer stort potentiale for eftertiden. Det er tankerne bag en stor kortlægning, som Arkitektskolen lige nu laver rundt om i Østjylland.

I den forbindelse har eksperterne blandt andet fået øjnene op for Djurslands sidste kalkværk, der drives af et pensionsmodent ægtepar, Minna og Finn. De håber, at kalkværket og historien om Djurslands kalk kan få nyt liv i fremtiden.

I tre generationer har der været et fungerende kalkværk på Hoed Kalkværk ved Balle. Det hele begyndte med Minna Pedersens bedstefar, men nu slutter det formentlig om få år.

Læs også Munkekroen er tæt på at falde sammen – men må ikke rives ned

 - Vores børn har slået sig ned på Sjælland, og der tror jeg ikke, at vi får dem væk fra, så det slutter nok efter os, siger hun.

Hoed Kalkværk er det sidste af mange kalkværker, der er tilbage på Djursland, og med det slutter et stykke kulturhistorie.

- Kalken har spillet en rolle i 1.000 år på Djursland. Det har været et stort erhverv, og det er et af de steder, man har fundet rigtig meget kalk, siger Simon Ostenfeld Pedersen, projektleder Arkitektskolen Aarhus.

Arkitektskolen er netop nu ved at kortlægge 22 ydrekommunernes såkaldte umistelige kulturmiljøer.

Læs også Gammel Estrup forvandler børnhavebørn til riddere

- Ydreområderne i Danmark er under pres i øjeblikket, affolkningen er rigtig stor, og det vil sige, at der er rigtig mange bygninger og områder, som bliver forladt, og det er en skam, for det er netop også den kulturarv og bygningsarv, som de kommuner kan komme til at leve af i fremtiden, siger Simon Ostenfeld Pedersen.

Derfor har eksperterne opsøgt Hoed Kalkværk, og her vil ægteparret Finn og Minna gerne bevare historien om kalkværket til eftertiden. De er derfor begyndt at nedskrive mange års kalk-historie fra stedet og håber, at det får et liv i fremtiden.

- Det har altid været vores ønske, at det skal blive stående, som det er, siger Finn Bastholm Pedersen.

Du kan se mere om Hoed Kalkværks historie og Arkitektskolens projekt i videoen øverst på siden.