Flere steder i Østjylland: Drikkevand forurenet

I Knebel og Ørsted må borgerne hverken drikke eller børste tænder i det vand, der kommer ud af vandhanen

Folk der bor i Knebel i Syddjurs Kommune og i Ørsted i  Norddjurs Kommune skal slå koldt vand i blodet, hvis de får lyst til et glas vand fra hanen.

quote Det kan tage fra en uge og op til flere måneder, hvis man ikke kan finde fejlen.

Steen Wengel, geolog, Syddjurs Kommune

Ved en kontrol af drikkevandet på Knebel Vandværk er der fundet E-coli-bakterier. På Ørsted Vandværk er der fundet coliforme bakterier i overfladevandet. 

E-coli bakterier er en del af tarmfloraen hos varmblodede dyr og mennesker og kan tyde på en forurening fra for eksempel spildevand. Coliforme bakterier er naturligt forekommende bakterier fra plantedele eller jord.

Kog vandet

Efter bakteriefundet har både Syddjurs Kommune og Norddjurs Kommune udsendt et kogepåbud til vandværket. 

Det betyder, at vandværket skal orientere alle de borgere, der får vand fra de to vandværk om, at vand, som man har tænkt sig at drikke, skal koges først.

- Man skal heller ikke børste tænder i det. Så skal det være kogt først. Men man må godt bade i det, siger Steen Wengel, der er geolog i Syddjurs Kommune.

Utætheder

Knebel Vandværk har cirka 500 husstande i deres forsyningsområde. Ørsted Vandværk har cirka 860 husstande.

Borgerne skal blive ved med at koge drikkevandet, indtil analyser viser, at vandet ikke længere er forurenet. Men først skal årsagen til, at vandet er forurenet findes, og det kan godt tage et stykke tid.

- Tidshorisonten er meget forskellig. Det kan tage fra en uge og op til flere måneder, hvis man ikke kan finde fejlen. Så skal man tage kontroller flere steder på ledningsnettet for at zoome ind på hullet. Vi bliver forhåbentlig klogere i morgen, siger Steen Wengel.

Årsagen til forureningen kan være utætheder på vandledningerne.

Kontakt læge

Der kan være sygdomsfremkaldende bakterier sammen med e-coli bakterierne, som man bliver syg af. Hvis man bliver syg, skal man kontakte sin læge. Det kan være dårlig mave eller ubehag.

- Det er en træls situation, siger Claus Nielsen, der passer Ørsted Vandværk.

- Vi fik foretaget rutinemæssige vandprøver torsdag. Et sted i vores system er der kommet overfladevand ind i vores system. Tallet er lavt, så det er ikke fækalier, der er i vandet. Men selv om tallet er lavt, må det ikke ske, at der kommer regnvand ind i vores rentvandsbassin for grænsen er nul. Der må slet ikke være coliforme bakterier i vandet, siger Claus Nielsen. 

Niels Wermuth er formand for Knebel Vandværk. Hør fra ham her. 

Næste skridt er at få foretaget nye prøver af drikkevandet.

- Så kan vi se, hvilken vej det går. Er det stigende, har vi et stort problem. Er det væk, er det et ligeså stort problem, for så ved vi ikke, hvor det er kommet ind, siger Claus Nielsen.

Viby Gymnasium

Sogn i Aarhus lukker ned efter høje smittetal

Øl

Hjemme-ølbrygning er blevet en populær hobby under Corona: - Det er fuldstændig eksploderet

Samsøfærgen

Ups! Færge påsejler spritny hurtigfærge

IMG_1327

Skoleleder efter lokal nedlukning: - Det er synd for børnene

Skærmbillede 2021-04-16 kl. 20.20.54

Dyre dråber til dyrene: - Det giver os en kæmpe merudgift

Street food randers

Østjyske street food-markeder åbner ikke

Dagens mest læste