Et hav af nye regler - sådan bliver det at gå på efterskole

Efterskolerne gør lige nu klar til den store genåbning på mandag, hvor eleverne langt om længe får lov at vende tilbage.

02:13

VIDEO: I indslaget her kan du se, hvad Tirstrup Idrætsefterskole gør, for at gøre skolen corona-sikker. Video: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix

Navne på håndklæder, regler om udluftning og faste grupper er blot nogle af de nye tiltag, som Tirstrup Idrætsefterskole tager i brug for at gøre efterskolen corona-sikker.

På mandag slår de nemlig igen dørene op og byder deres 122 elever velkomne tilbage.

Læs også 400-500 gymnasieelever stimler sammen foran skole - vil holde fast i tradition

- Det glæder jeg mig rigtig meget til. Mest af alt glæder jeg mig til, at eleverne kommer tilbage. Det trænger vi til, og det er jeg sikker på, eleverne også gør, siger Jesper Ø. Pedersen, der er forstander på Tirstrup Idrætsefterskole, til TV2 ØSTJYLLAND.

Tirstrup Idrætsefterskole har blandt andet sat navne på elevernes knager til håndklæder, så eleverne ikke risikerer at bruge et håndklæde, der ikke er deres eget.

De sidste to måneder har værelserne på Tirstrup Idrætsefterskole stået tomme, men nu får eleverne altså langt om længe lov til at vende tilbage.

- Vi skal have respekt for virussen, og der skal være tryghed, men jeg er ikke bange eller bekymret for smitterisikoen, siger forstanderen til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Specialefterskole gør sig klar til genåbning

Nye regler i vente

Hverdagen på efterskolen bliver dog langt fra den samme, som den eleverne kendte før corona-udbruddet.

For selvom efterskolerne nu åbner igen, bliver det med en række forbehold.

- Vi er ved at kigge på, hvor mange elever der er plads til i en undervisning. Jeg synes, det er en spændende opgave at gøre skolen klar til genåbning, og det er en vigtig opgave. Det er noget, vi aldrig vil glemme. Så vi er motiveret og spændte, siger forstanderen til TV2 ØSTJYLLAND.

Når eleverne vender tilbage på Tirstrup Idrætsefterskole på mandag, er der et hav af nye regler, som de skal følge. 

Børne- og Undervisningsministeriet har lavet en lang række retningslinjer, som efterskoler og fagskoler skal følge. De omhandler blandt andet organiseringen af undervisningen, måltider, elevernes fritid, rengøring og meget mere.

I retningslinjerne står der også, at eleverne organiseres i såkaldte familiegrupper, som maksimalt består af otte elever. Familiegrupperne undtages fra kravet om 1 meters afstand, og eleverne må også kun dele værelse og toilet med én eller flere personer, som de er i familiegruppe med.

Alle reglerne og retningslinjerne kan læses her.

Undgå smitte

  • Vask dine hænder tit, eller brug håndsprit. 
  • Host eller nys i dit ærme.
  • Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt.
  • Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen. 
  • Hold afstand og bed andre tage hensyn.

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Læs også Sundhedsstyrelsen ændrer anbefalinger: To meters afstand bliver til en

Kram var en del af efterskolelivet - nu er det slut

Én af de elever, der glæder sig til at komme tilbage til Tirstrup Idrætsefterskole, er Laurtis Glavind-Teute.

Ligesom efterskolens forstander, er han også helt klar til at følge de nye retningslinjer.

- Vi er jo meget tætte på hinanden, men hvis det er det, der skal til, for at vi kan komme op og være sammen igen, så tror jeg sagtens, vi kan sætte nogle regler for det, sagde Laurtis Glavind-Teute til TV2 ØSTJYLLAND i sidste uge.

02:17

Video: Der skal blandt andet gøres oftere rent, når Specialefterskolen Helle genåbner den 18. maj.

Luk video

Laurtis Glavind-Teute er vant til, at han kan kramme sine venner på skolen, men det bliver der altså ikke noget af, når han vender tilbage på skolen på mandag.

- Jeg ved ikke, hvordan vi får kram og knus puttet ind i efterskolen – altså hvordan viser man, at man er glade for hinanden på afstand, for det er en stor del af det at gå på efterskole, siger forstanderen til TV2 ØSTJYLLAND.

Tirstrup Idrætsefterskole har beliggenhed i byen Tirstrup, der ligger vest for Ebeltoft.