Midtvejsvalg i Skanderborg: Status quo i rød og blå blok

Se, hvilke partier der oplever fremgang og tilbagegang ifølge ny meningsmåling

Hvis der var kommunalvalg i Skanderborg Kommune i dag, så kunne borgmester Jørgen Gaarde formentlig læne sig trygt og godt tilbage i sin stol og fortsætte sit arbejde.

En ny meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Megafon viser, at magtbalancen mellem rød og blå blok i byrådet ikke har ændret sig synderligt siden det seneste valg i 2013.

Socialdemokraterne beholder sine 37 procent af stemmerne, mens Venstre går et par procentpoint tilbage og har opbakning fra 28 procent af vælgerne.

Det er derimod blandt de mindre partier, at der er sket forskydninger. Dansk Folkeparti går frem med 1,6 procentpoint, og Liberal Alliance går frem med to procentpoint og snupper i alt fem procent.

Frem og tilbage

Dermed står Liberal Alliance til et mandat, mens Konservative kan miste sit med blot to procent af stemmerne. Sådan lyder vurderingen fra lokalredaktør Charlotte Strandgaard fra Horsens Folkeblads Skanderborg-redaktion, som ikke er overrasket over den nye måling:

- De små udsving følger meget tendensen over hele landet, siger Charlotte Strandgaard til tv2oj.dk og henviser til eksempelvis Venstres tilbagegang og Dansk Folkepartis fremgang.

Årsagen til, at der ikke er de store forandringer at spore siden kommunalvalget i 2013 er ifølge Charlotte Strandgaard, at mange positive historier har klæbet sig til kommunen.

Hun nævner blandt andet byggeret af den nye administrationsbygning på Skanderborg Fælled, hvor rådhus, politistation og kulturtilbud skal flyttes hen.

- Vi har en driftig kommune med en meget synlig borgmester. Han er stort set til stede ved alle former for arrangementer. Det betyder noget for folk, at borgmesteren er nærværende, siger Charlotte Strandgaard om Jørgen Gaarde og Socialdemokraternes stabile måling.

Flere ubekendte

Nogle af jokerne ved et kommende kommunalvalg kunne ifølge Megafon-målingen blive Liberal Alliance og Alternativet.

Liberal Alliance blev ikke valgt ind i 2013. Partiet indgik dengang valgforbund med Konservative, som tog et enkelt mandat.

- Man kunne forestille sig, at Liberal Alliance hellere vil stå for sig selv ved næste valg og gå efter en byrådsplads, siger Charlotte Strandgaard og fremhæver den særlige stiuation omkring Konservative.

I modsætning til mange andre kommuner bakker Konservative nemlig op omkring rød blok og dermed bogmester Jørgen Gaarde.

En anden joker er ifølge lokalredaktøren Alternativet, som får fire procent af stemmerne i den nye måling, hvilket kan sende partiet direkte i byrådet.

Du kan se hele meningsmålingen for Skanderborg Kommune øverst i artiklen.

TV 2 | ØSTJYLLAND sender mandag aften en direkte tv-debat om Skanderborg Kommune med deltagelse af politikere fra alle byrådets partier.

Meningsmålingen og debatten gennemføres som en del 'Midtvejsvalget' på TV 2 | ØSTJYLLAND. Se debatten fra Skanderborg fra kl. 19.30 mandag aften.

20181016-152953-3-1920x1261we

Ny omfartsvej udvides med et ekstra spor

politibil

Tog forkert sving i sin bil – pludselig sad 75-årig fast midt på jernbanespor

20210121-172854-L-1920x1280we

playTestcenter åbner i storcenter

20210103-115944-L-1920x1277we

Mangel på corona-vaccine: Borgere vil få aflyst deres tider

Skærmbillede 2021-01-21 kl. 17.47.44

playAarhus Universitetshospital laver forsøg med hjemme-coronatest

jesper

play Aktører mangler nuancer i brændeovns-debatten: Nu er et nyt forskningsprojekt på vej