Kroer får kronen igen

Flertal i Folketinget vil give kroerne lov til at beholde kongekronen

02:02

1 af 2

De kongelige privilegerede kroer ser ud til at kunne beholde deres lukkede kroner. Der tegner sig et flertal i Folketinget, som bakker kroerne op, og dermed siger nej til Rigsarkivets ordre om at pille kongekronen ned.

113 kroer i Danmark bruger kongekronen som brand, og syv af dem ligger i Østjylland.

Det er Rigsarkivet, som på vegne af staten har ansvaret for at håndhæve en 100 år gammel lov om, hvem der må bruge den lukkede kongekrone. Men det er en lov, som ikke burde følges, mener Michael Aastrup Jensen, der er medlem af Folketinget for Venstre.

Se: Slut med kongekroner

- Vi synes, det er absurd, at man lige pludselig tager en støvet gammel lov fra 1920 ned fra hylden og begynder at sige, at nu skal vi til decideret at politianmelde de kroer, som i flere hundrede år har brugt en lukket kongekrone, siger Michael Aastrup Jensen.

Udover Venstre bakker Dansk Folkeparti og De Konservative op om forslaget, mens Socialdemokraterne støtter, at sagen bliver rejst i Folketinget. Dermed tyder det på, at kroerne får lov til at beholde kronerne.

Og det er de glade for på Nørre Vissing Kro ved Skanderborg, hvor de betragter kronen som en vigtig del af deres historie.

- Jeg siger tak. Det gør jeg på Nørre Vissing Kros vegne og på hele krostandens vegne. Jeg er ikke i tvivl om, at vi alle vil få gavn af det her, siger Morten Mygind, der ejer Nørre Vissing Kro.

Du kan se mere om sagen i tv-indslaget øverst på siden.