Borgmester: Der kommer låse på dørene i Sølund igen

Dels skal vi opfylde loven, og dels har vi et hensyn til beboerne, siger borgmester, der nu atter vil sætte låse på nogle af dørene i Landsbyen Sølund

Vi har haft en dialog med tilsynet, og vi har fundet frem til nogle løsninger, lyder det fra Skanderborgs borgmester.

Dørene i Landsbyen Sølund skal være ulåste, fordi Grundloven siger, at man ikke må frihedsberøve mennesker over 18 år.

Sådan lød meldingen fra Socialtilsyn Midt for nylig til Skanderborg Kommune, men nu vil nogle af dørene i landsbyen atter blive udstyret med en lås.

Det her er et dilemmafyldt område. De pårørende skal have tillid til det, vi laver på Sølund.

Jørgen Gaarde, borgmester, Skanderborg

Det oplyser Skanderborgs borgmester Jørgen Gaarde (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi har haft en dialog med tilsynet, og vi har fundet frem til nogle løsninger. Det betyder blandt andet, at terrassedørene kan være aflåst, og at den fælles hoveddør kan udstyres med sensorer, der er tilkoblet de ansattes mobiler, så de har mulighed for eftersætte, hvis en beboer forlader stedet, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

01:49

Det er det glade vanvid, og kommunen skulle have stoppet vanviddet for længe siden, sagde Leif Johannsen tirsdag om de åbne døre i Sølund. Han er far til en beboer i landsbyen.

Luk video

Udmeldingen fra Jørgen Gaarde kommer efter længere tids kritik af påbuddet fra Socialtilsyn Midt. TV2 ØSTJYLLAND har kunnet berette om flere sager, hvor udviklingshæmmede er stukket af fra Landsbyen Sølund på grund af de ulåste døre.

Læs også Rikkes søn blev væk: Fandt ham udenfor kun iført undertøj

Folketingsmedlem Kirsten Normann Andersen (SF) har også advokeret for en ændring af loven. Hun mener, at låste døre i visse tilfælde er den bedste løsning for at sikre et værdigt liv og samtidig beskytte beboerne.

Læs også Østjysk politiker vil låse døre for udviklings-hæmmede

I Viborg har byrådet valgt at trodse påbuddet socialtilsynet efter en tragisk sag, hvor en stærkt handicappet 7-årig pige druknede kort efter, hun forlod specialinstitutionen Egeskovhus i Hald Ege.

- Det her er et dilemmafyldt område. Dels skal vi opfylde loven, og dels har vi et hensyn til beboerne i Sølund. De pårørende skal have tillid til det, vi laver på Sølund. Vi har borgere fra 36 forskellige kommuner, og derfor har vi et hensyn at tage til alle de kommuner, siger Jørgen Gaarde til TV2 ØSTJYLLAND. 

De løsninger, som Skanderborg Kommune og Socialtilsyn Midt nu er blevet enige om, kan føres ud i livet med det samme. 

Læs også Far til handicappet mand opfordrer kommune til civil ulydighed

Der vil dog gå et stykke tid, inden der er låse på terrassedørene og sensorer på den fælles hoveddør i Landsbyen Sølund.

- Det kræver, at man får bestilt de rigtige materialer hjem, og at man får håndværkere til at lave opgaverne, siger Jørgen Gaarde til TV2 ØSTJYLLAND.

Personalet i Landsbyen Sølund vil også fortsætte det arbejde, der gør, at den enkelte medarbejder kan håndtere en situation, hvor en beboer stikker af ikke kan kaldes tilbage med ord. 

- Alting kan ikke klares med teknik, det handler et langt stykke hen ad vejen om pædagogik, lyder det fra Jørgen Gaarde.

Læs også Bosted for mentalt handicappede under skærpet tilsyn