Stil op til ungebyråd

Silkeborg Kommune opfordrer kommunenss unge til at melde sig som kandidater

Ligesom det blandt andet er tilfældet i Aarhus Kommune, så får de unge i Silkeborg også snart mulighed for at deltage i et ungebyråd.

Man har det i blandt Aarhus og Randers, og fra oktober er det så Silkeborg Kommunes tur til at give kommunens unge mere indflydelse.

Her har et flertal i byrådet nemlig valgt at oprette et ungebyråd for unge i alderen 13 til 17 år.

Hvis man opfylder alderkravet og bor i Silkeborg Kommune, så har man nu mulighed for at melde sig ind i kampen for at få en af de 31 pladser i rådet.

Se også: Her skal de unge bestemme

Silkeborg Kommune udskriver i samarbejde med folkeskoler og Silkeborg Ungdomsskole ungebyrådsvalg i slutningen af september, hvor de unge skal stemme om, hvem der skal repræsenteret dem i ungebyrådet.

Valget bliver samtidig en anledning til at sparke debatten om demokrati og aktiv deltagelse i samfundet i gang, fortæller Silkeborgs borgmester Steen Vindum (V) i en pressemeddelelse:

- Det er rigtig vigtigt, at de unge engagerer sig og forholder sig til politik på et tidligt tidspunkt, fordi vi ved, at det så rodfæster sig resten af livet.

Både i Silkeborg Ungdomsskole og i folkeskolernes 7. til 9. klasser vil demokrati og medborgerskab være en del af undervisningen mindst én time om ugen frem til valget til ungebyrådet.

Med på beatet

Selve valget foregår via computeren, mobiltelefonen eller en tablet, hvor eleverne digitalt kan stemme på deres favoritkandidat.

Netop internettet og de sociale medier bliver en vigtig del af undervisningen og arbejdet med demokrati. Eleverne får deres eget hashtag #UNGPOL8600, som de kan bruge til at dele billeder og video på de sociale medier:

- Med de 13-17-årige som målgruppe er de sociale medier ikke til at komme udenom. Når vi siger, vi vil tage de unge alvorligt, må vi også være, hvor de er, siger Hanne Ahrens, som er direktør i Silkeborg Kommune.

Det nye ungebyråd får mulighed for at komme med forslag, som det 'rigtige' byråd bestående af voksne politikere bliver bedt om at tage stilling til.