Pressede elever kæmper for at følge med

EUX-elever har svært ved at følge med fagligt, fordi de skal nå for meget på for kort tid

02:53

EUX-elever har svært ved at følge med i de gymnasiale fag.

Siden 2010 har det været muligt at få både et svendebrev og en studenterhue i hus på samme tid ved at tage en EUX-uddannelse.

Og det er der et stigende antal østjyske unge, der har fået øjnene op for. Siden lanceringen er tilgangen kun gået fremad i landsdelen. 

Læs også 9479 hjerner må ikke flytte med til Skejby

Hver fjerde kan ikke følge med

Selv om uddannelsen har succes med at lokke de unge til efter folkeskolen, kniber det dog med fagligheden. Det fremgår af en stor ny evaluering af EUX, som Professionsskolen Metronome og Rambøll har udarbejdet for Undervisningsministeriet.

Den viser, at godt en fjerdedel af de adspurgte EUX-elever har svært ved at følge med i undervisningen i de gymnasiale fag.

EUX-studerende på Teknisk Skole i Silkeborg kan mærke presset ved at tage to uddannelser på en gang.

Desuden oplever en tredjedel af lærerne, at de ikke når de faglige mål i fag som Dansk, Matematik og Engelsk, fordi de har for kort tid til at undervise eleverne, der samtidig også skal tage en erhvervsuddannelse.

Flere bukker under for presset

Den problemstilling kender de også til på Teknisk Skole i Silkeborg.

Du bliver spændt for, og du får travlt, og hvis du ikke følger med, så kan du ikke nå det

Frederik Bach Hansen

- Du bliver spændt for, og du får travlt, og hvis du ikke følger med, så kan du ikke nå det, siger 18-årige Frederik Bach Hansen, som læser til EUX-mekaniker i Silkeborg.

Det er langt fra alle, der kan klare det store pres af både at skulle tage en studentereksamen og en erhvervsuddannelse.

Læs også Hospice må afvise døende selv om flere stuer står tomme

- Der er mange, der er blevet overrasket, og der er mange, der er faldet fra i løbet af uddannelsen, fortæller Jonas Kirkegaard Michaelsen, som også tager en EUX-mekanikeruddannelse.

Lærere frygter for fagligt niveau

Det får lærere på særligt den gymnasiale del af uddannelsen til at frygte for mere frafald og et for lavt fagligt niveau blandt de tilbageværende.

- Hvis jeg havde den samme tid, som jeg normalt ville have med et htx-hold, så er jeg ikke i tvivl om, at jeg ville få nogle rigtigt dygtige elever. Det synes jeg også, jeg har. De er motiverede, og de vil gerne, men det er også benhamrende hårdt for dem, siger Niels Minermizawa Mathiesen, der blandt andet underviser eux-eleverne i Silkeborg i fysik.

Læs også Brand kostede en person livet i nat

Det er dog ikke alle lærere, der er bekymrede for, om EUX-eleverne presses for hårdt.  

- Når man er EUX’er, så er man oppe imod de ting, som er i en EUX-uddannelse, og det skal man være klar over, når man går ind til den. Det er jo et tilvalg. Så jeg synes faktisk, det er okay, at de synes det er svært, siger Jens Peter Stou, som er faglærer på EUX på Teknisk Skole Silkeborg. 

Øverst i videoen kan du se hele indslaget om de pressede EUX-elever. En af dem er Magnus Frandsen, der er uddannet EUX-elektriker. Hør hans historie herunder:

01:24 Luk video