Nye drab på fredede rovfugle med ulovlig gift

Fire fredede røde glenter er fundet døde nær Silkeborg. De er dræbt med en for længst forbudt gift

En hel familie af den fredede røde rovfugl glenten er blevet slået ihjel med ulovlig gift. Rovfugledrabene er sket med den for længst forbudte sprøjtegift parathion, også kendt som bladan.

To voksne og to flyvefærdige unger er fundet dræbte af akut forgiftning ved deres rede mellem Silkeborg og Viborg.

Den røde glente var tidligere udryddet i Danmark. Nu er den på vej tilbage i naturen, og Østjylland er et hotspot. 

Det oplyser Dansk Ornitologisk Forening (DOF). Forgiftningen af de fredede rovfugle er meldt til politiet, som onsdag sammen med Kemikaliekontrollen undersøgte to ejendomme i lokalområdet.

Ifølge DTU Veterinærinstituttet skyldes forgiftningen parathion. Stoffet har siden 2003 været totalt forbudt i Danmark og EU.

- Det er fortvivlende, at der bliver ved at dukke tilfælde op, hvor rovfugle dør af kraftige gifte, der dræber akut, siger biolog Knud Flensted fra DOF.

- De senere år har vi oplevet adskillige dødsfald blandt rovfugle på grund af giften carbofuran, mens der ikke før har været konstateret forgiftninger med parathion, siger Knud Flensted.

På vej tilbage

På TV2 ØSTJYLLAND har vi tidligere fortalt om drab på glenter med gift. I 2012 blev der i Østjylland fundet en rød glente, som var blevet forgiftet med pesticidet carbofuran. Den lå sammen med en ligeledes forgiftet fasan.

Den røde glente var ellers tidligere helt udryddet i Danmark, men nu er den vendt tilbage. Specielt i Østjylland er de røde glenter ved at brede sig.

Tager man på tur i de østjyske skove, er den røde glente ikke længere et særsyn. 
Tager man på tur i de østjyske skove, er den røde glente ikke længere et særsyn. 

- Det, vi oplever med den røde glente, er, at den breder sig, og der bliver flere og flere, har hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Ornitologisk Forening Kim Skelmose tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND.

Den røde glente er en af Europas mest truede arter af rovfugle. Den var udryddet som ynglefugl i Danmark, indtil den genindvandrede i 1975.

Glenten blev tidligere anset som et skadedyr, den var derfor slet ikke at finde i Danmark i starten af 1900-tallet.

- Man bekæmpede rovvildt. Lige meget hvad det var, så skulle det de bare have kuglen, siger museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum, Morten D. D. Hansen.

Naturens skraldemand

Men i Østjylland er den så nu på vej tilbage af flere årsager. 

- Vi kan nærmest ikke bevæge os ti kilometer, før vi skal op og ned af bakke i en eller anden ådal. Der er ådale over det hele, og glenter elsker at bygge reder i bøgeskove på kanter af ådale, siger Morten D. D. Hansen. 

De seneste årtier har arten bredt sig, først og fremmest i Østjylland, så Danmark nu rummer 150 ynglepar.

quote Giften er sandsynligvis lagt ud for bekæmpe krager, måger, rovdyr og rovfugle. Det er særdeles alvorligt at lægge parathion-forgiftet lokkemad ud, som det er sket.

Knud Flensted, DOF

Den røde glente æder især ådsler af andre dyr, så arten er i høj grad naturens skraldemand.

Alle de fire dræbte fugle var i god foderstand, da de døde af giften, viser analyserne.

- Giften er sandsynligvis lagt ud for bekæmpe krager, måger, rovdyr og rovfugle. Det er særdeles alvorligt at lægge parathion-forgiftet lokkemad ud, som det er sket, fordi giften rammer vilkårligt, siger Knud Flensted.

Lokalpolitiet i Silkeborg har efterforsket dødsfaldene, men melder her torsdag morgen ud, at der ikke er nok spor i sagen, til man kan gøre mere. Derfor henlægges sagen for nu.

Spærring af Silkeborgvej

Skudepisode i vejkryds: Patronhylstre fundet og vidner efterlyses

80_percent

play Politikere: Drop lempelse af dyrevelfærdslov

Lige nu
AstraZeneca Vaccine

liveblog Pårørende til AstraZeneca-dødsfald kræver erstatning af Danmark

vaffelbageriet fjellerup

Danmarks bedste ishus ligger i Østjylland

kollegievænget

Mand ville "pløkke" hel familie ned - Nu er han fængslet

Skærmbillede 2021-04-13 kl. 14.08.42

Testcenter-kø spærrede større vej: Nu er der en løsning

Dagens mest læste