Første af sin slags i dansk dyrepark: Prins Joachim indvier grævlingeanlæg

Tirsdag åbnede Danmarks første grævlingeanlæg i Aqua i Silkeborg, hvor en otte år gammel grævling fra Sverige kunne flytte ind

At klippe den røde snor, hører med, når man indvier noget. Det tog prins Joachim sig af. Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

600 kvadratmeter. Så stort er det nye grævlingeanlæg i Aqua, som er bygget naturtro med huler og træer.

- Vi har glædet os umådeligt meget til i dag, sagde Lisbeth Skovmand Høgh, der er leder af dyreparken, i sin åbningstale tirsdag.

- Vi glæder os til, at alle kan opleve det hemmelighedsfulde dyr, grævlingen, sagde hun.

Læs også Mårhunden er overalt i Jylland: - Slaget er tabt

For grævlingen er netop et meget nataktivt og sky dyr.

- Det er de færreste danskere, der har set en grævling. Derfor er den et vigtigt dyr for os at have her i Aqua. Vi vil gerne vise den natur, som det er svært at se som almindelig dansker, forklarede hun.

Dagens hovedperson, grævlingen, holdt sig i sin hule og indtog ikke det nyindviede anlæg under prinsens besøg.

Royal begejstring

Det var prins Joachim, som klippede snoren til det nye grævlingeanlæg. Han har selv hidtil kun set grævlinge om natten og i lyset fra billygter, men glædede sig over det nye anlæg.

Vi glæder os til, at alle kan opleve det hemmelighedsfulde dyr, grævlingen.

Lisbeth Skovmand Høgh, leder, Aqua

- Jeg synes, det er rigtig godt at man nu kan se grævling i en dansk dyrepark. Det her dyr, som vi hører om, men som meget få har set – nu kan man gå ind og stifte bekendtskab med det hernede og få be- eller afkræftet nogle af myterne om grævlingen, sagde prins Joachim til TV2 ØSTJYLLAND.

Efter snoreklipningen var det meningen, at dagens hovedperson, den otte år gamle grævling skulle indtage det nye anlæg, men det havde ikke det sky dyrs interesse. Grævlingen lå og sov og kom aldrig ud af hulen.

01:59

VIDEO: Hør prins Joachims begejstring for grævlingeanlægget.

Luk video

Jagten på en grævling

Det var ikke helt nemt, at finde en beboer til det nye grævlingeanlæg. Dyrepasser Morten Vissing fra Aqua i Silkeborg har de seneste måneder kæmpet for at finde en egnet kandidat.

I marts troede han, at der var bid, da en mand ringede og bad om hjælp til at få fjernet en grævling, der havde forvildet sig ind i hans garage.

Læs også Bider grævlingen til det knaser? Vi har spurgt en ekspert

Dyret blev indfanget. Den var afkræftet og bidt af hunde, men på lidt god grævlingekost og dyrelægepleje kom den hurtigt til hægterne. Men. Samme dag som Aqua havde fået tilladelse fra Miljøstyrelsen til at beholde grævlingen opdagede Aqua, at den havde gravet sig ud og var sluppet fri.

Heldigvis bød en svensk dyrepark i maj sig til med en anden grævling, som kunne flytte ind i anlægget.

Følg hele jagten på grævlingen i videoen her nedenfor.

02:42

VIDEO: Dyrepasser Morten Dissing var noget skuffet, da han opdagede, at den første grævling stak af, før den kunne komme i det nye grævlingeanlæg.

Luk video