Flere køber brugte biler: - Vi har aldrig set det før

Prisen på brugte biler er på himmelflugt. Brugtvognsforhandler i Silkeborg oplever i øjeblikket en stigende efterspørgsel.

Forsinkelser i store containerhavne verden over, coronavirus og mangel på chips til biler.

Det er blandt årsagerne til, at brugtvognsforhandlere som Globus Biler, som er en del af Bilernes By i Silkeborg, lige nu oplever en større efterspørgsel på brugte biler end normalt.

- Vi har aldrig set det før, siger direktør hos Globus Biler Henrik Thomsen til TV2 ØSTJYLLAND.

I stedet for at vente på en ny bil vælger mange bilkøbere at erhverve sig en brugt. Og det kan mærkes hos bilhuset i Silkeborg:

- Vores omsætningshastighed har aldrig været så høj. Bilerne står ikke længe, siger Henrik Thomsen.

Priser på himmelflugt

I gennemsnit er prisen på en brugt bil steget med 12 procent det seneste år, viser tal fra Bilbasen.dk. Samtidig er udbuddet faldet med 28 procent.

Det er den afledte effekt af, at der lige nu er op til et års ventetid på nye biler, der smitter af på brugtvognsmarkedet.

Den lange ventetid på nye biler får nemlig forbrugere til vente længere med at sætte deres egne brugte biler til salg.

Ifølge FDM er leveringstiden længst på nye elbiler. Skodas elbil 'Enyaq' er der 13 måneders ventetid på lige nu.

- Leder du efter en specifik bil, kan du komme til at vente længe. Særligt hvis du har særlige ønsker til ekstra tilbehør, siger Ilyas Dogru til TV 2.

Ifølge markedsanalytiker Jan Lang fra Bilbasen.dk er Skoda Octavia i stationcarudgaven en af de biler, der er steget mest i værdi den seneste tid. En fire år gammel model kostede sidste år 200.000 kr. I dag er den 250.000 kr. værd.
Ifølge markedsanalytiker Jan Lang fra Bilbasen.dk er Skoda Octavia i stationcarudgaven en af de biler, der er steget mest i værdi den seneste tid. En fire år gammel model kostede sidste år 200.000 kr. I dag er den 250.000 kr. værd. Foto: Skoda

Mangel på mikrochips

Det er særligt den globale mangel på mikrochips, der har lammet bilindustrien og sat produktionen på pause flere steder. Chipsene bruges i alt fra gearsystemerne til speedometre og instrumentbræt.

Når der er mangel på nye biler, vælger mange bilejere at beholde deres bil længere, end de ellers ville have gjort. Dermed er der færre brugte biler på et marked, og kombineret med en stor efterspørgsel på brugte biler betyder det, at priserne presses op.

Det betyder blandt andet også, at Globus Biler i Silkeborg i øjeblikket giver mere for de brugte biler, når de køber dem med henblik på videresalg.

Villige til at vente

Selvom nogle bilkøbere vælger at anskaffe sig en brugt bil frem for en ny, er der andre som er villige til at vente. Det gælder især de såkaldte ”grønne biler” som eksempelvis hybrid- eller elbiler. Disse biler er nemlig særligt populære blandt kunderne.

Hos Bilernes Hus melder de om ventetider på mellem tre og ni måneder. Men de lange ventetider lader ikke til at afskrække kunderne:

- Folk venter på dem, siger direktør Henrik Thomsen fra Globus Biler.

I Silkeborg kan det pressede bilmarked i den grad mærkes. For mens der lige nu er ventetid på en ny bil på grund af global mangel på mikrochips, så er priserne for brugte biler på himmelflugt.