Bryrup-borgere vil tømme bibliotek

Borgerne i Bryrup planlægger at låne samtlige bøger på byens lukningstruede bibliotek.

Lån biblioteket tomt, så politikerne med deres egne øjne kan se, at de truer en meget vigtig del af vores lokalsamfund, hvis de lukker vores bibliotek.

Sådan lyder opfordringen fra en borgergruppe til beboerne i Bryrup i Them Kommune.

Bryrup Bibliotek hænger sammen med fire andre biblioteker i den kommende nye Silkeborg Kommune i en tynd tråd. Derfor protesterer borgerne her som mange andre steder i landet mod de politiske planer om lukninger af biblioteker på grund af sparekrav og kommunesammenlægninger.

- Vi opfordrer folk til i hvert fald at hente en hyldemeter bøger med hjem hver. Selvom det sker med et glimt i øjet, så er aktionen alvor for os. Det er så himmelråbende få penge, der kan spares ved en lukning i forhold til, hvad det betyder for os, siger Bodil Kynde fra borgergruppen.

Håbet er, at de lokale vil møde op på biblioteket på fredag med trailer, indkøbsnet og cykelanhænger og tømme biblioteket for bøger, 'inden politikerne gør det'.

- Biblioteket er en af de sidste muligheder for at mødes med andre lokale de tre gange om ugen, der er åbent. Mange kommer forbi for at læse avisen og følge med. Dagplejerne bruger det også meget, og børnene bliver dermed, fra de er små, vant til at have bøger mellem hænderne. Det hænger dårligt sammen med PISA-undersøgelser og bekymringen for børns læseevner, at politikerne fjerner børnenes lette adgang til bøger, siger Bodil Kynde.

Formanden for kultur- og fritidsudvalget i den nye Silkeborg Kommune, Jørn Rye Rasmussen (SF), siger, at udvalget er parat til dialog med lokalsamfundene om de bedst mulige løsninger.

- Herunder også hvordan vi kan skabe nye sociale fællesskaber i stedet for bibliotekerne. Vi har med besparelserne tilstræbt at bevare et bibliotek i hver af de nuværende kommuner. Samtidig har vi prøvet at flytte ressourcer, så virkningen for lokalsamfundene bliver så skånsom som muligt. Men det er ikke let, når udgangspunktet er, at vi skal spare 2,4 mio. kr., siger Jørn Rye Rasmussen.

450 voksne borgere har allerede skrevet under mod lukningerne.