Nu udskydes indkøb af el-ambulancer

Allerede næste år skulle Samsø få ambulancer, der ikke kører på brændstof, men i stedet el. Sådan bliver det dog formentlig ikke.

Samsø har store grønne ambitioner, men nu må et af de velmenende projekter på el udskydes.

Det står klart, efter en markedsafdækning ifølge direktionen i Region Midtjylland har vist, at det ikke vil være klogt at indkøbe el-ambulancer i 2022.

Det var ellers vedtaget i regionsrådet i slutningen af 2019, at der i første halvår af 2022 skulle indkøbes en ambulance til Samsø baseret på el- eller hybridteknologi. Den skulle efter planen tre år senere efterfølges af en anden ambulance, der kører på el eller fossilfrit brændstof.

Direktionen anbefaler nu, at købet af den første ambulance udskydes til 2023 eller 2024, og at købet af den anden ambulance fremrykkes til samme periode.

Det anbefales samtidig, at der i 2022 indkøbes en konventionel ambulance.

Det fremgår af dagsordenen forud for Region Midtjyllands hospitalsudvalgs kommende møde den 9. august.

For kort rækkevidde

Samsø Redningskorps har stået for markedsafdækningen og har i den forbindelse prøvekørt flere elkøretøjer i varevognstørrelsen. For at simulere den daglige brug har man kørt rundt med en vandtank med 1.000 liter vand.

Testkørslerne har dog ledt til den konklusion, at man ikke vil kunne forvente, at de leverede køretøjer vil have en rækkevidde på mere end 40-50 kilometer. Det skyldes især det generelle strømforbrug i en ambulance.

- Der vil således være en risiko for, at en el-ambulance vil løbe tør for strøm, hvis den skal holde i længere tid på et skadested, eller hvis det er koldt vejr, og der derfor skal bruges ekstra energi på at opvarme køretøjet.

- Dertil kommer, at tophastigheden i elbilen ikke forventes at komme over 110-120 km i timen, hvilket kan være for langsomt i forbindelse med udrykning, står der i dagsordenen.

Køretøjsproducenterne har over for Samsø Redningskorps meddelt, at de regner med, at de i 2023 eller 2024 vil kunne sende den næste generations af el-varevogne på markedet.

Det er hospitalsudvalgets beslutning at følge direktionens beslutning eller ej, når de mødes den 9. august.

Samsø Redningskorps har ambulancekontrakten på Samsø med Region Midtjylland de kommende ti år.