Vil ikke love lavere priser

Pengene manglede, da politikerne før valget stillede lavere færgepriser i udsigter, lyder det fra minister

Beboere og turister på blandt andet Samsø kan langt fra vide sig sikre på, at det fremover bliver billigere at sejle med færgen, selvom folketingspolitikerne før valget i juni stod i kø for at love lavere billetpriser.

Det står klart efter et møde mellem social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) og borgmestrene fra fem øer, Læsø, Fanø, Ærø, Samsø og Bornholm.

- Jeg har ikke givet nogle løfter, for vi må først se på, hvor mange penge der er i kassen til nye initiativer. Jeg skal være sikker på, at vi har råd til det, siger Karen Ellemann med henvisning til regeringens kasseeftersyn.

Ministeren er dog godt klar over, at færgepriserne har stor betydning for øerne.

- Færgetaksterne for passagerer er meget, meget høje, og det har betydning for, hvor mange der kommer på besøg, siger hun.

Borgmestrene ser helst, at det såkaldte landevejsprincip bliver indført. Det betyder, at det skal koste det samme at sejle med færgen, som det vil koste at køre en tilsvarende strækning i bil.

En analyse, som den tidligere regering fik gennemført i foråret, anslog, at prisen for det vil være op til 281 millioner kroner.

Inden valget sagde Ellemanns partifælle, den nuværende transportminister Hans Christian Schmidt, blandt andet til TV2 Bornholm, at "det er helt klart, vi har sagt, vi går i gang med landevejsmodellen, og så finder vi en finansiering af det".

Det har fået Fanøs borgmester, venstremanden Erik Nørreby, til at tale om løftebrud, hvis priserne ikke kommer ned. Men Karen Ellemann påpeger, at pengene mangler.

- Jeg er da helt klart enig med min partifælle og borgmestrene i, at det er vigtigt for øernes eksistens. Men det forslag der var på bordet før valget, var et forslag, der ikke var fundet penge til, siger ministeren.

Ifølge Fanøs borgmester kom der dog noget ud af mødet.

- Karen sagde at hun vil tage udgangspunkt i det arbejde, der var lavet før valget, siger Erik Nørreby.

Her henviser han til en model, der ville finde 133 millioner kroner til at sænke priserne, hvoraf de 48 millioner ifølge borgmesteren var finansieret.

image00007

Tvillinger er i talent-finale med hver sit projekt

hornslet skole

Skole hjemsender 17 lærere og flere klasser efter smitteudbrud

Å

Efter flere års kamp: Ny bro bliver muligvis en realitet

Vesterbros Bodega

Bodega må slå dørene op – men ejeren vil ikke med alle reglerne

politi

16-årig fik beslaglagt motorcykel

20210201-195854-L-1920x1280we

Nye rejserestriktioner træder i kraft onsdag: Rejser fra Island og norske regioner åbnes

Dagens mest læste