Samsø-borgmester: Vi kan tilbyde et fantastisk fællesskab

Samsø skal lokke beboere til øen med billige huspriser og unikt fællesskab

04:42

Samsøs befolkningstal er gennem længere tid faldet, det har stået klart i mange år. Udviklingen har dog taget fart de senere år, mener borgmester i Samsø Kommune, Marcel Meijer (S).

- Vi har kunnet se, at siden finanskrisen, der er den udvikling accelereret, og jeg tror, at det har meget at gøre med den usikkerhed, der har været på boligmarkedet og på arbejdsmarkedet. Måske har man haft lyst til at flytte til Samsø, men man har måske ikke kunne komme af med sin bolig i Jylland eller på Sjælland, siger Marcel Meijer.

2016 var et godt år
Der er dog ikke kun dystre udsigter for ø-kommunen, hvis man kigger på tallene for 2016, ser det mere positivt ud end de seneste mange år.

Læs også Forsker: Samsø-hurtigfærge kan hjælpe med at vende udvikling

- Det sidste års tid har vi set, at indbyggertallet faktisk er steget lidt, og jeg tror, at det er på grund af den situation, man har på arbejdsmarkedet og boligmarkedet i hele Danmark, men også på Samsø. Der bliver solgt flere huse, priserne stiger, så det går den rigtige vej, siger Marcel Meijer.

Der skal tages fat i problemet fra kommunens side, hvis ikke de positive tal fra 2016 igen skal vende til faldende befolkningstal. Borgmesteren nævner derfor nogle af de initiativer, som kommunen har sat i værk. 

Marcel Meijer forventer meget af øens nye færgeforbindelse mellem Aarhus og Samsø

Blandt andet har en flytning af færgehavnen i Koldby Kås til Ballen givet en positiv udvikling i færgetrafikken til Sjælland. Og netop færgetrafikken skal være en af øens styrker.

Læs også Nyt projekt skal lade folk prøve 'Samsø-livet'

- Der er jo den her fantastiske nye hurtigfærge, som er et privat initiativ, men som vi forventer rigtig meget af. Det bliver jo egentlig muligt at bo på Samsø og arbejde eller læse i Aarhus i fremtiden. Det forventer jeg mig rigtig meget af, og jeg håber, at vi om nogle år vil kunne se nogle flere folk, end vi har i øjeblikket, der bor på Samsø, og som udnytter muligheden for at arbejde eller studere i Aarhus, siger Marcel Meijer.

02:02

Thinna Aniella Michelsen flyttede fra København til Samsø, fordi hun forelskede sig i de rolige omgivelser på øen.

Luk video

Fællesskabet skal lokke tilflyttere til
Men der skal også andet til end billigere boliger, som man også finder i andre af Aarhus' nabokommuner. Derfor skal Samsø lokke med et unikt fællesskab.

- Vi kan tilbyde et fantastisk fællesskab. Vi har et meget nærværende samfund. Et samfund, hvor vi interesserer os meget for hinanden, hvor vi kender langt de fleste i byen, der hvor vi bor, og hvor vi har et fællesskab, hvor vi sammen sætter skuldrene under nogle bestemte projekter, siger Marcel Meijer.

Du kan se interviewet med borgmesteren i videoen øverst på siden.

Artiklen med Samsøs borgmester er en del af en artikelserie om befolkningstallet på Samsø. Du kan finde de andre artikler herunder.