Godt med grøn golfbane

Samsø Golfklub modtog i dag en miljøpris for sin bæredygtige indsats

02:58

1 af 2

Golfspillerne på Samsø har et jern i deres taske, som normalt er forbundet med en dag i haven.

For nogle år siden fik alle spillerne efter et stykke tid udleveret et mælkebøttejern i stedet for en årsnål for på den måde, at kunne hjælpe med at holde banen ukrudtfri.

Det er bare et blandt mange grønne initiativer i Samsø Golfklub, som har gjort det til sin mission at blive så grøn som mulig.

Se også: Får som plæneklippere

Den indsats blev klubben i dag belønnet for, da Dansk Golf Union tildelte Samsø Golfklub sin miljøpris - til stor glæde for chefgreenkeeper Thomas Pihlkjær:

- Det er så stort at få sådan en anerkendelse. Vi har oplevet en del opmærksomhed fra udlandet som for eksempel besøg fra New York Times, en hollandsk tv-station og en delegation fra Sydkorea. Det er først nu, at det for alvor også begynder at rykke herhjemme, siger chefgreenkeeper Thomas Pihlkjær til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Det er ikke kun medlemmernes mælkebøttejern, der har stået bag indsatsen, som nu er mundet ud i en miljøpris.

I Samsø Golfklub har man for eksempel erstattet pesticider med hønsemøg og tang, græsslåmaskinerne kører på solenergi og selv samme sol er også med til at sørge for vandet på plænen.

Penge til flere får

Det er solpaneler, der driver de pumper, som transporterer vand fra søerne og ned i et vandreservoir, inden det derefter kan fordeles på banen.

Udover havetraktorer får chefgreenkeeper Thomas Pihlkjær også assistance af 40 får, som er med til at holde græsset nede.

- Vi fik 75.000 kroner med miljøprisen, og dem vil vi nok bruge på at bygge to ekstra folde, så vi kan få endnu flere får, siger han.

Næste skridt mod mere bæredygtig drift er at opstille en mindre vindmølle, der også skal være med til at generere energi til at transportere vand. Samsø Golfklub afventer blot en byggetilladelse.

En del af energiprojekterne er blevet til virkelighed i samarbejde med Energi Akademiet på Samsø og ikke mindst med virksomheder som for eksempel Grundfos:

- Vi er en lille klub med ikke så mange penge, så det er vigtigt at samarbejde. Det viser så også bare, at hvis vi kan, så må det også kunne lade sig gøre andre steder,

TV 2 | ØSTJYLLAND besøgte Samsø Golfklub i oktober 2014 for at se nærmere på de mange bæredygtige tiltag. Du kan se eller gense indslaget øverst i artiklen.