Ekspert: Samsø gode til at få folk i arbejde

Flere samsinger er i stand til at forsørge sig selv i forhold til for to år siden

Samsø Kommune er den østjyske kommune, der er bedst til at gøre personer på passiv forsørgelse i stand til at klare sig selv økonomisk.

Det fastslår Roger Buch, der er kommunalforsker på Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus.

TV 2 | ØSTJYLLAND gennemfører i november midtvejsvalg i alle ti østjyske kommuner samt i Region Midtjylland. Torsdag er turen kommet til Samsø Kommune.

I forbindelse med kommunalvalget i 2013 var særligt tre ting på dagsordenen hos politikerne på Samsø: De ville have flere arbejdspladser, og flere skulle væk fra passiv forsørgelse. Derudover skulle der skaffes flere indbyggere.

I forhold til de to første indsatsområder har Samsø ifølge kommunalforsker Roger Buch bevæget sig i den rigtige retning i løbet af de to år, der er gået siden valget:

- I forhold til arbejdsløshed og til at skabe arbejdspladser er man gået voldsomt i den rigtige retning. I forhold til at skubbe folk over fra passiv forsørgelse er Samsø faktisk nummer ét blandt de østjyske kommuner.

- Det er dem, der har haft størst held med at flytte folk fra passiv forsørgelse til at kunne forsørge sig selv. Så det er to kæmpe plusser, fastslår Roger Buch.

Borgmestereffekt? S går frem på Samsø

Mens flere er kommet i arbejde, går det knap så godt med at få andre danskere til at flytte til Samsø.

Faktisk klarer kattegatøen sig dårligere på dette område end samtlige andre østjyske kommuner:

- Befolkningsudviklingen er helt i bund. Det er den mest negative befolkningsudvikling i Østjylland, og det er på langt sigt et voldsomt problem. Det hjælper ikke så meget, at man får gang i de borgere, der er der, hvis befolkningstallet bliver ved med at kravle nedad.

Ifølge Roger Buch er faldende befolkningstal blandt andet et problem, fordi udgifterne ikke nødvendigvis falder i takt med, at der bliver færre beboere på øen:

- Man skal huske, at der er et grundproblem ved faldende befolkningstal. Det er, at man har en masse faste udgifter, der er der, uanset om der er 5.000 eller 10.000 indbyggere: Der skal være et rådhus, og der skal være veje. Der er en masse faste omkostninger.

Du kan se hele Roger Buchs analyse af Samsø Kommune i videoen øverst på siden.

Se desuden en direkte politisk tv-debat direkte fra Kultursalen i Tranebjerg på TV 2 | ØSTJYLLAND torsdag aften kl. 19.30.

Collage med antivac

Overlæge svarer på 6 spørgsmål fra corona-skeptikere

Untitled collage

Kan få ny og unik uddannelse i naboby - men det vækker ikke glæde

Vaccine dosis.

Vaccinationer udsat: Frontpersonale på COVID-19 afsnit får ikke andet stik som planlagt

politibil

Tyve brød ind i hus, imens familie var hjemme

IMG_4581

playBenny har lejligheden fyldt med Star Wars - og konen ligner Princess Leia

IMG_2005

playSilas og Aske skulle konfirmeres om fire måneder - nu er festdagen udskudt