Hvert femte opkald til lægevagten kan vente

Vi ringer for ofte til lægevagten med problemer, der kan vente til dagen efter

02:07

VIDEO: Poul Kraghede er medlem af lægevagtsudvalget i Region Midtjylland. Han håber på, at færre vil ringe til lægevagten i fremtiden.

Mange østjyder er for hurtige til at trykke 70 11 31 31 for at få fat i vagtlægen.

En undersøgelse lavet af Aarhus Universitet i 2011 viste, at hvert femte opkald til vagtlægen kunne have ventet til egen læge. Problemet er, at det tal ikke er blevet mindre, vurderer Poul Kraghede, der er læge og medlem af lægevagtsudvalget i Region Midtjylland.

Læs også Det skal du ikke forstyrre lægevagten med

- Man risikerer at blokere for mennesker, der er alvorligt syge eller er kommet alvorligt til skade, så de skal vente længere i telefonkøen, siger Poul Kraghede til TV2 ØSTJYLLAND.

Problemet er, ifølge Region Midtjylland, at folk ringer om receptfornyelse af eksempelvis p-piller eller kløe efter insektstik. Ting, der sagtens kan vente til dagen efter, når den praktiserende læge har åbent.

Region Midtjylland kørte i 2015 en kampagne om, at vi skulle blive bedre til at tænke os om, før vi ringede. I den efterfølgende tid sparede regionen en kvart million kroner om måneden.

Unødige opkald koster penge

Unødige opkald til lægevagten kan spærre linjen, men det koster også på bundlinjen, at vi er for hurtige til at ringe op.

- Det kan betyde, at vi bliver nødt til at sætte flere læger i lægevagten, og de læger, der er på vagt i lægevagten, kan så ikke arbejde i dagtiden, siger Poul Kraghede.

Vi håber, at vi får færre henvendelser, og at vi så kan bruge lidt færre læger i vagten.

Poul Kraghede, medlem, lægevagtsudvalget, Region Midtjylland

Det har længe været et problem med unødige opkald til lægevagten. Region Midtjylland kørte i 2015 en kampagne om, at vi skulle blive bedre til at tænke os om, før vi ringede. I den efterfølgende tid sparede regionen en kvart million kroner om måneden.

- Dengang havde den en effekt i et halvt års tid, fortæller Poul Kraghede.

Læs også Akut-ordning hos lægevagten har fået flyvende start

Budskabet er det samme denne gang.

- Vi håber, at vi får færre henvendelser, og at vi så kan bruge lidt færre læger i vagten, siger Poul Kraghede.

Dette skal du ikke forstyrre lægevagten med

Langvarige lidelser
Hvis du har haft ondt i ryggen i 14 dage eller været døv på det ene øre i lang tid og ikke længere kan holde det ud, så skal du stadig vente på konsultation hos egen læge.

Børneorm
Børneorm er ubehageligt, men det er ikke farligt.

Receptfornyelse
Du skal ikke ringe, hvis du har glemt at forny din recept på p-piller. Og det gælder også, hvis du har glemt at få en ny recept på antidepressiv eller blodtryksnedsættende medicin. Den slags medicin kan du godt undvære en dag eller to.

Insektbid
Kløende insektbid kan være ubehageligt, men det er sjældent farligt.

Kilde: Region Midt