Vestas klar med spareplan

VIndmøllegiganten Vestas med hovedsæde i Randers mangler ifølge avis ordrer. Hvis ikke de kommer i hus, skal der spares.

Foto: Colourbox

Vestas' ordreindgang lever langtfra op til selskabets egne store vækstmål for 2009. Det viser foreløbige opgørelser fra Danske Bank over den danske vindkraftgigant, skriver dagbladet Børsen mandag.

- Der er intet sket i tre-fire uger og min vurdering er, at Vestas lige nu mangler at sikre underskriften på de sidste 35-40 pct. af de ordrer, de har opstillet som mål, siger Henrik Breum, analytiker af vindkraft i Danske Bank.

Vestas kom ud af 2008 med rekordomsætning på 45 mia. kr., men uagtet finanskrisens tunge greb om verdensøkonomien, fremsatte selskabet i sine forventninger til 2009 et omsætningsmål på nærved 54 mia. kr. eller en yderligere vækst på 25 pct. Men en afgørende vigtig betingelse var, at "Vestas ser en bedring i ordre-indgangen i tiden indtil rapporteringen for første kvartal 2009 den 28. april," som det hedder i årsrapporten fra 11. februar. Sker det ikke, vil investeringer blive "justeret".

Desuden vil det "generelle omkostnings-niveau blive yderligere reduceret." Og Vestas ekstremt positive forventninger til 2009 står i skærende kontrast til Make Consultings seneste vurdering af fremtiden. Det internationalt anerkendte dansk-baserede analysehus skriver i en dugfrisk rapport, at finanskrisen tvinger vindmarkedet ned i en negativ vækst på seks pct. i år.

Et gigantisk fald fra sidste års vækst på 37 pct. primært drevet frem af USA og Kina.Men Make Consulting venter kæmpefald trods de underliggende positive takter med massiv politisk opmærksomhed omkring vedvarende energi. Make skriver videre, at de venter USA bliver meget alvorligt ramt af finanskrisen i år. Vestas venter også faldende salg i USA, men har strategisk lagt mange af sine æg her med udviklingscentre og fabrikker, skriver Børsen.