TV2 ØSTJYLLAND forlader Facebook Randers

Fremover koster det penge, hvis medier vil dele lokale historier i 'byens gadekær' i Randers

Facebook Randers har flere end 34.000 medlemmer og er dermed den suverænt største lokale Facebookgruppe i Østjylland. Foto: Annelene Petersen - Ritzau Scanpix

Opdatering

Facebook Randers har fredag aften besluttet sig for at droppe at tage betaling for medieindhold. Det betyder, at TV2 ØSTJYLLAND og andre medier stadig er til stede i gruppen.

TV2 ØSTJYLLAND laver nyheder, historier og videoer til østjyderne.

I den forbindelse har TV2 ØSTJYLLAND igennem længere tid delt historier, som kunne være interessante for randrusianerne, i Facebookgruppen Facebook Randers.

Gruppen har på mange måder været byens velfungerende gadekær, hvor stort og småt blev udvekslet. TV2 ØSTJYLLAND har været glade for at være en del af det fællesskab og bidrage til det med historier.

Efter at gruppen er blevet overtaget af Randers Live, har personerne bag Facebook Randers besluttet at kommercialisere gruppen.

Læs også 18-årig nybagt mor har fået huen på: - Det betyder rigtig meget

Fremover skal alle medier betale 250 kroner for hvert opslag eller 11.000 kroner pr. måned ekskl. moms. Det har TV2 ØSTJYLLAND fravalgt.

- Det er ærgerligt, for vi vil selvfølgelig gerne dele nyheder med randrusianerne og snakke med dem om, hvad der rører sig i Randers. Vi har sat utrolig stor pris på den direkte kontakt med byens borgere i dette forum, siger Uffe Alici, leder af sociale medier på TV2 ØSTJYLLAND.

Det er ærgerligt, for vi vil selvfølgelig gerne dele nyheder med randrusianerne og snakke med dem om, hvad der rører sig i Randers.

Uffe Alici, leder af sociale medier, TV2 ØSTJYLLAND

Han fortæller desuden, at TV2 ØSTJYLLAND nu vil se nærmere på andre løsninger sammen med andre aktører, så mediehuset fortsat kan servicere randrusianere bedst muligt på en ikke-kommerciel platform.

- Der skal ikke være tvivl om, at vi mener, det er meget problematisk, at ejerne af Facebook Randers vil tjene penge på adgangen til information, der bør være tilgængelig for alle. Vi er licensfinansierede. Begynder vi at bruge vores midler til at betale for at få placeret vores indhold i facebookgrupper, har vi ikke penge til at lave den journalistik, som vi er sat i verden for at lave, siger Uffe Alici.

Opslag er fjernet

Tidligere i dag, fredag, fortalte TV2 ØSTJYLLAND om beslutningen om at takke nej til betingelserne om betaling fra Randers Live i et opslag til brugerne i Facebook Randers-gruppen.

Det opslag har administratorerne desværre besluttet at bortcensurere.

- Opslaget satte gang i en god samtale om gruppens formål, så det er ærgerligt, at opslaget blev fjernet, og at jeg blev blokeret, så vi ikke har mulighed for at berigtige de påstande, der efterfølgende blev fremsat, siger Uffe Alici.

Uffe Alici fra TV2 ØSTJYLLAND er nu blokeret i Facebook Randers og kan derfor ikke svare på spørgsmål i gruppen. Foto: Agnete Schlichtkrull

- Blandt andet kunne vi se, at nogle tror, at TV2 ØSTJYLLAND selv er reklamefinansieret, og at det derfor er fair, at andre også tjener penge på at lede brugere ind på vores website, www.tv2østjylland.dk.

TV2 ØSTJYLLAND er udelukkende finansieret via licens og har derfor ikke annoncer på hjemmesiden.

Læs også Vild jubel i børnehavehøjde: Mere tid til det enkelte barn

- Vi tjener ikke på, at folk i en gruppe klikker på en af vores artikler. Vi får det ud af det, at flere ser vores public service-indhold, siger Uffe Alici.

Da han nu er blokeret i gruppen, kan han desværre ikke svare på spørgsmål derinde.

Har fået en ny retning

Den lokale virksomhedsejer og iværksætter Kasper Honoré er en del af Randers Live, der står bag Facebook Randers. Han understreger, at indhold fra lokale medier stadig kan deles i gruppen - bare ikke af medierne selv.

- Gruppen er hverken blevet opkøbt eller overtaget, den har blot fået en ny retning. Den retning skal skabe større fokus på lokalt indhold. Som en del af den strategi har jeg haft møder med både TV2 ØSTJYLLAND og Amtsavisen, for at vi i fællesskab kunne skabe lokalt og relevant indhold. Alle medlemmer kan stadig gratis poste artikler i gruppen. Dog kan TV2 ØSTJYLLAND's medarbejdere ikke længere bruge gruppen som en del af deres markedsføringsstrategi, med mindre de ønsker at betale for det, siger Kasper Honoré fredag aften til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge Kasper Honoré kunne medierne i området have valgt at lave unikt indhold til Facebook Randers. Altså indhold, der ikke blev udgivet på mediernes egne facebooksider eller websites. Det har de ikke ønsket.

Derfor er det - ifølge ham - rimeligt at mediernes adgang til Facebook Randers ændres.

- Den beslutning er truffet, da TV2 ØSTJYLLAND ikke har vist nogen interesse i at arbejde sammen med gruppen eller dens stiftere i form af originalt indhold til gruppen. Derfor skal TV2 ØSTJYLLAND, som alle andre mediehuse, bruge gruppen anderledes fremover. Det har intet at gøre med at holde informationer tilbage – jeres artikler kan stadig frit deles i gruppen, dog ikke af jeres ansatte. Det betyder i praksis, at jeres artikler skal være gode nok til, at almindelige borgere selv vil dele dem i gruppen, fastslår Kasper Honoré.

Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål til TV2 ØSTJYLLANDs beslutning om at sige tak for denne gang i Facebook Randers, er du velkommen til at skrive via stationens egen Facebookside eller direkte på mail til Uffe Alici på ufal@tv2oj.dk.