Rekordmange familier søger julehjælp: Nogle bliver skuffede

Til midnat udløber fristen for at søge om julehjælp hos mange hjælpeorganisationer, men allerede nu er antallet af ansøgere rekordhøjt

02:07

VIDEO: Se indslaget om de rekordmange ansøgninger til julehjælp her.

Landets hjælpeorganisationer tæller i øjeblikket efter bedste evne. De skal danne sig overblik over antallet af ansøgninger om julehjælp. Og allerede nu, melder flere om rekordmange ansøgninger.

Vi kommer til at hjælpe ligeså mange, som vi har gjort de senere år. Men det er klart, at når så mange ansøger, så bliver den andel, der vil kunne få bevillingen mindre, og det er vi kede af.

Christian Bjerre, Generalsekretær hos Blå Kors

Hos Frelsens Hær i Randers har julestemningen indfundet sig. Sidste år hjalp Frelsens Hær i Randers 390 familier, men i år har de allerede fået 600 ansøgninger, og erfaringen viser, at der også plejer at komme mange i sidste øjeblik.

- Vi er overraskede over, at vi har fået så mange ansøgninger. Det er alle slags, der søger. Unge mennesker på SU med småbørn, kontanthjælpsmodtagere og pensionister, siger Kaisa Sørensen, der er daglig leder hos Frelsens Hær i Randers til TV2 ØSTJYLLAND.

Der er ikke nok julemidler til de mange ansøgere

Også hos Blå Kors oplever de en stigende efterspørgsel på julehjælp. Blå Kors fik i 2016 290 ansøgninger om julehjælp fra folk med postadresse i Østjylland, mens de i år allerede har modtaget 1.087. I Aarhus er det for eksempel gået fra 53 til 245 ansøgninger. 

Rekordmange søger om julehjælp hos landets hjælpeorganisationer i år. 

- Vi oplever i vores arbejde på værestederne og i vores familienetværk, at der er rigtig mange, der har det økonomisk svært og derfor også er berettiget til at kunne få julehjælp, siger Christian Bjerre, Generalsekretær hos Blå Kors til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Nu sker det: Spektakulært julelys tændes i Hinnerup

Flere har givetvis fået øjnene op for at det er muligt at søge om julehjælp, men det er ifølge Blå Kors ikke hele forklaringen på den store stigning.

- Det er blevet lettere at søge digitalt. Men det er ikke hele forklaringen vi oplever også, at der er rigtig mange familier derude, der har det økonomisk svært, siger Christian Bjerre.

Læs også Anne Mette holder jul for ensomme: Man skal ikke sidde alene

Hos Blå Kors er vurderingen, at der blandt de mange ansøgere procentvis vil være lige så mange, der opfylder kriterierne som tidligere år. Midlerne er dog tæt ved status quo, så nogle bliver skuffede.

- Vi kommer til at hjælpe ligeså mange, som vi har gjort de senere år. Men det er klart, at når så mange ansøger, så bliver den andel, der vil kunne få bevillingen mindre, og det er vi kede af, siger Christian Bjerre. 

Læs også Genbrug julen: Hent en gratis kasse julepynt i Aarhus

Se indslaget om de rekordmange ansøgninger til julehjælp øverst i artiklen.