Professor: Kunne næppe ske i dag

Der er bedre kontrol på fertilitetsklinikkerne i dag, mener professor Jakob Ingerslev

02:16

1 af 2

19 årige Marcus Vestergaard Pedersen fra Randers leder efter sin biologiske mor, efter to befrugtede æg blev forbyttet på en fertilitetsklinik for 20 år siden.

En sådan skandale vil dog næppe kunne ske i dag, mener en professor fra Aarhus Universitetshospital.

Professor Jakob Ingerslev blev ked af det, da han første gang hørte Marcus Vestergaard Pedersen historie.

- Jeg tænkte: Åh nej. Det lyder som en ulykkelig historie, og jeg tænkte, om det kunne ske hos os, siger Jakob Ingerslev, der er professor og overlæge på Fertilitetsklinikken på Aarhus Universitetshospital.

Se: Marcus leder efter sin mor

For 20 år siden lavede en anden fertilitetsklinik i Danmark en fejl. De byttede rundt på nogle befrugtede æg og satte derfor det forkerte op i Marcus' mor. Hans biologiske mor er formentlig en iransk kvinde, der var på fertilitetsklinikken på samme tid for at få fertilitetsbehandling. Og nu leder Marcus Vestergaard Pedersen efter sin biologiske mor.

Jakob Ingerslev mener, at det er stort set utænkeligt, at en sådan episode ville kunne ske den dag i dag. Reglerne er blevet ændret og procedurerne er i dag meget skrappere. Det betyder ifølge professoren, at tingene simpelthen bliver tjekket mere grundigt.

Se: Se Marcus i norsk tv

- Vi har billeder af mand og kvinde, så vi har en visuel identifikation, og vi har CPR-numre og navne på alt, siger Jakob Ingerslev, der også fortæller, at der altid er to personer, til at tjekke tingene igennem.

Jakob Ingerslev har aldrig hørt om, at der nogensinde før skulle være sket sådan en forbytning i Danmark, og han mener altså også, at det er meget usandsynligt, at det vil ske igen.

Du kan se mere om Marcus Vestergaard Pedersens historie i tv-indslaget øverst på siden.