Oversvømmes ved kun 2 cm vand

Huse i Udbyhøj og Vestrup risikerer at blive oversvømmet

Naturstyrelsen præsenterer for første gang et samlet billede af, hvor vandet kommer til at stå, hvis klimaet viser sig fra sin vådeste side.

Med et klik kan man nu på Naturstyrelsens hjemmeside konstatere at Udbyhøj, Vestrup og dele af Tjærby og Mellerup står først for, hvis vandstanden i havet stiger. Ved en vandstandsstigning på bare 2 centimeter kan Udbyhøj og Vestrup for eksempel godt vinke farvel tørre huse. Kortene er dog netop konstrueret for at undgå oversvømmelser, understreger kontorchef Kåre Svarre Jakobsen fra Naturstyrelsen

- Vi har nu det hidtil mest nuancerede billede af, hvad klimaændringerne vil føre med sig. Vi kan se, hvor galt det kan gå, ved at tilføje lag på lag af vand til det landkort, vi kender. Heldigvis er opgaven nu, at gøre scenariet utænkeligt, ved at lave planer, der beskytter danskerne mod oversvømmelser, siger han til Randers Amtsavis.

Naturstyrelsen har udviklet kortene for at give kommunerne et godt udgangspunkt for at lave lokale klimatilpasningsplaner, der viser hvor og hvordan man vil forebygge oversvømmelser. Flere af kortene er nye, mens andre er væsentligt forbedrede udgaver i forhold til tidligere. De kommunale klimatilpasningsplaner skal være udarbejdet i 2013.