Mulig dyremishandler på spil: Heidis heste snittet på baglår og kønsdele

I løbet af sidste uge har hestefolden på Bakkegården tilsyneladende haft uvelkomne gæster, der har snittet tre forskellige heste på baglår og kønsdele. Staldens ejer opfordrer til, at man holder øjne og ører åbne i området.

Politiet efterforsker i øjeblikket, om en dyremishandler er på spil i et område lidt nord for Randers. 

Onsdag bekræfter Østjyllands Politi overfor TV2 ØSTJYLLAND, at de har sendt en sag om mishandling af heste, og at en særlig dyrevelfærdsenhed lige nu efterforsker sagerne.

Enheden hører under Nordjyllands Politi, og onsdag eftermiddag oplyser de i en skriftlig kommentar til TV2 ØSTJYLLAND, at de har modtaget sagen fra Østjyllands Politi, og at den omhandler anmeldelse om hesteskamfering. Enheden er omgående gået i gang med at efterforske sagen:

- Vi tager den type af sager meget alvorligt, og det betyder, at vi øjeblikkeligt har indledt en efterforskning af sagens omstændigheder, så vi kan få det stoppet og få stillet ansvarlige til regnskab. Da vi netop har modtaget sagen og har påbegyndt efterforskningen, har vi på nuværende tidspunkt ingen yderligere informationer, skriver Nordjyllands Politi.

Ved du noget?

Hestene virkede mere ophidsede

Én af dem, der tilsyneladende har haft uønsket besøg på sin mark, er Heidi Eriksen. Hun har hestefolden Bakkegården i Mejlby lidt nord for Randers.

Onsdag i sidste uge oplevede hun, at hendes heste opførte sig meget anderledes, end de plejer. De var ophidsede, da de skulle ind efter en dag på marken, og da hun kiggede nærmere efter, havde en af ponyerne en skramme på bagpartiet, som virkede mærkelig.

- Vi tager ud på marken og tjekker, om der er noget derude, der kan give den slags skrammer, men vi finder ikke noget, fortæller Heidi Eriksen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er i denne fold, hestene opholder sig om dagen.
Det er i denne fold, hestene opholder sig om dagen. Foto: Privat

Torsdag bliver hestene igen lukket ud i folden, men da de skal hentes ind i stalden natten over, ser Heidi Eriksen, at endnu en pony har fået et snitsår på bagdelen, som ikke kan forklares.

- Det virker meget mærkeligt, men det er ikke noget, der kræver dyrlægebehandling, siger hun.

- Det er klart de mest rolige ponyer, det er gået ud over.

Sådan ser en af ponyernes snitsår ud. Dette er på venstre balle.
Sådan ser en af ponyernes snitsår ud. Dette er på venstre balle. Foto: Privat

Flænge ved kønsdelene

Det ændrer sig dog fredag. For da hestene endnu engang skal tilbage i stalden har en af ponyerne fået endnu en skramme på højre balle som de andre - men denne gang har hesten også fået en snitsår, der går hele vejen fra endetarmsåbningen ned til enden af skeden.

- Det er en kraftig flænge, så vi vurderer, at den skal til dyrlæge. Her spørger vi, om det kan være noget, hestene selv kan forårsagde. Men det mener hun ikke er muligt, siger Heidi Eriksen.

- Jeg synes, det er forfærdeligt. Og det er fuldstændigt sygt i hovedet, at der er nogle, som kan finde på det. Det, der også er skræmmende, er, at det er sket ved højlys dag.

Hoppen, der har fået et snitsår ved kønsdelene, har det godt nu, og såret heler fint. Men dyrlægen måtte sy såret sammen med 10 til 15 sting, og det tog cirka en time.

Er det slet ikke en mulighed, at der er noget på marken, der giver hestene de her skader?

- Dyrlægen sagde, at hvis det havde været fra en anden hest eller et bid, så havde såret været mere flosset. Det er det, der virker meget mærkeligt - at flængen er så lige og lodret. Hvis det var kommet fra, at hesten har rullet sig eller kløet sig, så havde det været mere flosset.

- Det skal være et rigtig skarpt redskab for at kunne lave sådan et snit.

Heidi Eriksen Heste mishandling
Foto: Privat

Overvågning på vej

Selvom, det har været en ubehagelig oplevelse, vil hestene stadig blive sat ud i folden.

- Det er synd for hestene at lukke dem inde, så vi lukker dem stadig ud på marken, men vi arbejder på at få noget overvågning op, siger Heidi Eriksen.

Det er dog ikke ligefrem en nem opgave ifølge Heidi Eriksen, da det kræver, at de trækker strøm ud til marken.

- Jeg synes virkelig, at det er trist, at det skal være nødvendigt i dagens Danmark at have overvågning på, siger hun.

Heidi Eriksen vil også gerne opfordre alle til at holde øjne og ører åbne, når de færdes i området.

Mand filmede heste samme eftermiddag

Samme dag, som Heidi Eriksen første gang observerede, at en af hendes ponyer var skadet, bevægede en uindbudt mand sig ind på Hjorthgården i Linde, to kilometer derfra.

Hjorthgården er ejet af Marianne Hjorth. Det er en privat opstaldning, hvor man altså kan købe sig til staldplads, og det var en pige, der skulle i stalden onsdag eftermiddag, som ved et tilfælde observerede en mandsperson bevæge sig rundt på ejendommen med en mobiltelefon i hænderne. Da hun parkerede sin bil, forduftede han dog med det samme.

Pigen nævnte senere på dagen episoden for Marianne Hjorth, som tog affære. Hun har videoovervågning sat op flere steder på Hjorthgården af hensyn til hestenes sikkerhed. Ikke så meget fordi hun forventer, at nogen vil mishandle hestene, men for at kunne sikre sig, at hestene har det godt, fortæller hun.

- Jeg vil gerne kunne holde øje med hestene. Det handler ganske enkelt om hestenes sikkerhed, og vi passer på vores heste, siger Marianne Hjorth.

Marianne Hjorth havde sidste onsdag en ubuden gæst på besøg ved sine hestefolde blot to kilometer fra, hvor Heidi Eriksens ponyer går. Besøget blev fanget på overvågningskameraer.
Marianne Hjorth havde sidste onsdag en ubuden gæst på besøg ved sine hestefolde blot to kilometer fra, hvor Heidi Eriksens ponyer går. Besøget blev fanget på overvågningskameraer. Foto: Privatfoto

Forsigtig yngre fyr

Om aftenen kiggede hun billederne igennem. Her kunne hun se, at en mand rigtignok klokken 15.20 filmede heste i foldene.

På baggrund af episoden og billederne anmeldte hun torsdag morgen episoden til politiet, og to filer med videoklip fra overvågningen blev overdraget sammen med anmeldelsen. På daværende tidspunkt var hun ikke bekendt med episoden hos Heidi Eriksen onsdag og de følgende dage.

TV2 ØSTJYLLAND har set det videomateriale, som Marianne Hjorth har overladt til politiet, men har valgt ikke at offentliggøre det.

På videoerne ses en yngre ranglet mand træde ind på gårdspladsen. Han kigger sig forsigtigt omkring og har hele tiden en mobiltelefon i hænderne, som han peger i retningen af hestefolden. Den ene video viser den unge mand ankomme, mens man på den anden video kan se den unge mand forlade ejendommen hurtigt, efter staldpigen netop er ankommet i bil.