Lokale lister: Ingen grund til bekymring

På trods af tilbagegang for Beboerlisten og Velfærdslisten så ser partiernes spidskandidater faktisk positivt på dagens meningsmåling

TV2 | Østjylland har i forbindelse med dagens midtvejsvalg i Randers spurgt kommunens borgere, om hvilket parti eller liste de ville stemme på, hvis der var valg i dag. En af de tendenser, som er kendetegnende for målingen, er de to lokale listers tilbagegang.

Velfærdslisten med Kasper Fuhr Christensen i spidsen står eksempelvis til at gå 1,9 procentpoint tilbage, mens Beboerlisten, der har Bjarne Overmark som spidskandidat, går 3,4 procentpoint tilbage.

Aldrig stillet op til byrådet: Nu står Enhedslisten til mandater

- Det er normalt, at lister er underrepræsenteret i meningsmålinger. Folk kan tit ikke huske, hvem der stiller op for de forskellige lokale lister. I mit tilfælde tror jeg, at mange ikke er skarp på, at jeg er kandidat for Velfærdslisten. Så der er ingen grund til bekymring, siger Kasper Fuhr Christensen.

Billedet var ifølge Kasper Fuhr Christensen det samme inden seneste kommunalvalg, hvor Velfærdslisten heller ikke lå til at få et særlig godt valg i målinger. Men i sidste kom man ind med et pænt resultat.

Stærkt holdningsfællesskab

- Vi oplever medlemsfremgang, og jeg ser det som et positivt tegn, at de partier, som stod bag skolelukningerne i Randers, går tilbage, fortæller Kasper Fuhr Christensen.

Samtidig ser han flere positive tendenser for partier med samme holdninger og politisk tilgang som Velfærdslisten. Det er blandt andre, Enhedslisten som står til et flot valg med 8 % af stemmerne.

- Lægger man vores, Beboerlistens, Alternativets og Enhedslistens stemmer sammen, så står vi faktisk til 20 %. Det finder jeg meget tilfredsstillende, og ser jeg som et signal om, at borgerne bakker op det, vi har lavet i byrådet, forklarer Kasper Fuhr Christensen.

Endnu er det langt fra sikkert, at Enhedslisten stiller op til næste kommunalvalg i Randers, så de 8 % herfra skal formentlig fordeles mellem de øvrige partier i dette holdningsfællesskab.

Personer betyder meget

- I den sammenhæng er det vigtigt at understrege, at Enhedslistens fremgang muligvis skyldes de kampe, som Velfærdslisten har taget de seneste to år. Jeg har nemlig en formodning om, at vælgerne har svært ved at skille os og Enhedslisten ad, siger Kasper Fuhr Christensen.

Hos Beboerlisten er spidskandidaten enig med Kasper Fuhr Christensens udlægning af meningsmålingen.

- Gennem alle årene Enhedslisten har eksisteret i Randers, har de bakket op om os. Så det er værd at antage, at størstedelen af deres stemmer fra målingen vil lande hos Beboerlisten. Set ud fra det så er målingen ganske fin, mener Bjarne Overmark fra Beboerlisten.

Fik over 3000 stemmer ved seneste valg

Han pointerer også vigtigheden af personligheder til et kommunalvalg. Det er ikke første gang, at netop Beboerlisten scorer lavt i en meningsmåling, men den kendte spidskandidat trækker mange stemmer.

- Jeg fik omkring 3200 stemmer ved seneste valg, så det får også betydning for partiets tilslutning, slår Bjarne Overmark fast.

TV 2 | ØSTJYLLAND sender onsdag aften klokken 19.30 en direkte tv-debat om Randers Kommune med deltagelse af politikere fra alle byrådets partier.