Ib takkede ja til kræftscreening - og reddede sit liv

Selvom Ib Beyer Jacobsen ikke følte sig syg, tog han alligevel en test, da han modtog et rutinebrev. Det viste sig at redde hans liv.

I starten af 2021 dumpede der et brev ind hos Ib Beyer Jacobsen i Randers. Han var blevet indkaldt til screening for tarmkræft.

- Jeg åbnede det og læste om tarmkræft, afføringsprøver, og så videre, og tænkte "føj da". Så i første omgang lagde jeg det bare fra mig, siger han.

Ib Beyer Jacobsen var overbevist om, at han ikke var syg, men han valgte alligevel at indsende en prøve. Allerede en uge efter, fik han svar. Der var blod i afføringen.

quote Jeg gik fra at have næsten ingen bekymringer til at få det værst tænkelige resultat af det

Ib Beyer Jacobsen, tidligere kræftpatient

Han blev derfor indkaldt til en kikkertundersøgelse, der ledte videre til flere undersøgelser. Til sidst fik han det nedslående svar, at han havde tarmkræft.

- Jeg gik fra at have næsten ingen bekymringer, til at få det værst tænkelige resultat af det, siger Ib Beyer Jacobsen.

Der gik heller ikke lang tid, før han også fik beskeden om, at kræften havde spredt sig til leveren, og at han nu var uhelbredeligt syg.

- Jeg fik at vide, at min eneste mulighed var livsforlængende behandling, og det var et hårdt slag i ansigtet, fortæller Ib Beyer Jacobsen.

Screeningprogram for tarmkræft

Men screeningen for tarmkræft viste sig at være skelsættende, for imod alle odds, var det muligt for kirurger at fjerne dele af både tarm og lever.

- Det har gjort, at jeg overlevede. Var jeg ikke blevet screenet den gang, så havde kræften vokset sig værre, fortæller den nu tidligere kræftpatient.

I dag er kræften væk, og Ib Beyer Jacobsen kan ikke lade være med at tænke på, hvor han havde været, hvis han ikke havde indsendt den afføringsprøve.

- Havde jeg ikke gjort det, havde jeg så været syg nu med kun to år tilbage? Det finder jeg aldrig helt ud af, siger han tankefuldt.