Hjælp til udsatte: Sociolance støttet med to millioner

Pilotprojektet ’Akut hjælp til sårbare borgere’ bliver støttet af TrygFonden

Der er glæde i hospitalsudvalget hos Region Midtjylland, efter at TrygFonden har offentliggjort, at pilotprojektet ’Akut hjælp til sårbare borgere’ vil blive støttet med to millioner kroner.

Projektet går ud på, at udsatte borgere kan ringe til en socialfaglig medarbejder, og hvis der er brug for akut behandling, kan en såkaldt Sociolance sendes afsted. Den er bemandet med en socialfaglig medarbejder og en ambulanceredder.

Nogle akutte problemer kan ikke løses med blå blink, men med et lægefagligt blik på folks sociale problemstilling

Anders Kühnau (S), formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland.

- Nogle gange har man brug for at kunne rykke akut ud til noget, der ikke er fysisk, men psykisk. Nogle akutte problemer kan ikke løses med blå blink, men med et lægefagligt blik på folks sociale problemstilling, siger Anders Kühnau (S), der er formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland til TV2 ØSTJYLLAND. 

- Jeg kan ikke forestille mig andet, end at jeg selv og andre ville gå ind for at fortsætte projektet, men så skulle pengene findes på et presset budget, og derfor er det godt, at TrygFonden går ind og donerer, siger han. 

02:21

Alarmcentralen på 112 får mange opkald fra psykisk sårbare personer, der måske ikke fejler noget fysisk - men istedet bakser med svære sociale problemer. Disse personer kan som en del af et pilotprojekt fremover modtage hjælp fra en sociolance - altså en ambulance, der også er bemandet med socialfagligt uddannet personale. En af dem, der rykker ud, er socialrådgiver Mai-Britt Nielsen. Se indslag fra februar her. 

Luk video

Han erkender, at et initiativ til to millioner kroner ikke kan stå alene – men det skal det heller ikke.

- Vi bruger meget tid på at tale om et sundhedsvæsen hvor vi kan være der på stedet og hjælpe på stedet, og det kan vi her. Det er rigtig godt for vores sundhedsvæsen. Men vi har en bred vifte af løsninger, der kan passe til den enkeltes behov, og det er det, som det drejer sig om, siger Anders Kühnau. 

Læs også Alternativ ambulance hjælper hjemløse og psykisk syge

Ifølge Anders Kühnau viser de første evalueringer af indsatsen, at Sociolancen gør en forskel for de udsatte borgere.

Også i andre dele af Region Midtjylland er der opbakning til Sociolancen.

- Når sårbare borgere ringer med et råb om hjælp, skal vi lytte og hjælpe dem videre. Med Sociolancen og en socialfaglig medarbejder kan vi tilbyde borgeren en bedre hjælp og bygge bro til en mere langsigtet indsats i kommunerne og psykiatrien, siger Per Sabro Nielsen, lægefaglig direktør i Præhospitalet i Region Midtjylland i en pressemeddelelse.