Handicappede får mulighed for at købe ekstra hjælp

Randers Byråd har godkendt et forsøg, der gør det muligt for borgere med handicap at købe ekstra service hos det personale, de i forvejen kender

Et nyt forsøg gør det muligt for borgere med handicap at købe ekstra hjælp fra det personale, de kender i forvejen. Foto: Colourbox

I Randers har det hidtil ikke været muligt for en borger med et handicap at blive ledsaget af det personale borgeren kender, hvis borgeren gerne vil til festival eller i biografen.

Ifølge loven er det nemlig ikke tilladt for borgere med handicap at tilkøbe den slags service hos kommunen, men det bliver nu muligt i Randers.

Læs også Nu skal forældrene spørges om frikadellekrav i Randers

På et byrådsmøde i går har byrådet nemlig godkendt, at Randers Kommune deltager i tre såkaldte frikommuneforsøg på socialområdet, hvoraf det ene altså vil gøre det muligt for borgere med handicap at tilkøbe service ud over det serviceniveau, kommunen i forvejen tilbyder.

- Vi har valgt at godkende forsøget for at give borgerne bedst mulighed for at have et givende liv. Handicappede skal have lige muligheder. De skal også kunne gå i biografen eller til fodboldkamp, hvis de har lyst til det, siger Charlotte Broman Mølbæk (SF), der er formand for socialudvalget i Randers Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også 1000 unge sigtet for børneporno: Første sag for retten i Randers

Tryghed ved kendt personale

En lovændring som trådte i kraft den 1. januar 2018, har allerede gjort det muligt for borgere med handicap at købe ekstra service. Men kravet er, at det skal være forbundet med mindst én overnatning.

Nogle af de her mennesker har brug for trygheden ved personale, de kender. De kan ikke tåle, at andre går ind og tager opgaven. Nu kan de købe det af de mennesker, de er trygge ved

Charlotte Broman Mølbæk (SF), formand for socialudvalget, Randers

Med forsøget får borgeren også mulighed for at købe hjælp til for eksempel et enkelt arrangement en eftermiddag. Og det har stor betydning, at de kan købe den ekstra service af det personale, de i forvejen kender.

- Nogle af de her mennesker har brug for trygheden ved personale, de kender. De kan ikke tåle, at andre går ind og tager opgaven. Nu kan de købe det af de mennesker, de er trygge ved, siger Charlotte Broman Mølbæk (SF).

Randers Kommune skal nu finde ud af, hvad den ekstra service skal koste for borgeren.

Frikommuneforsøgene bygger på en aftale mellem Kommunernes Landsforening og regeringen og gælder for årene 2016-2019. Formålet er, at give udvalgte kommuner mulighed for at afprøve nye måder at varetage de kommunale opgaver på.

Læs også Cykelhjul løsnes: Forældre vil have overvågning på skole