Det grønne Danmark hitter

To måneder efter klimatopmødet i København står udlandet i kø for at høre om energiløsninger hos bl.a. Vestas med hovedsæde i Randers.

Næste uge ankommer en amerikansk delegation med repræsentanter fra USA's energiministerium og flere store energikoncerner ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten for at se nærmere på Danmarks grønne evner.

Samtidig lander 15-20 topchefer og indkøbere fra den russiske energisektor i København på en regulær indkøbstur, der skal skaffe direkte hul igennem til danske producenter og leverandører af vedvarende energiløsninger.

- Før klimatopmødet vidste udlandet godt, hvad Danmark stod for, når det gælder vedvarende energi. Men nu ved man det i endnu højere grad, siger Anders Stouge, direktør i DI Energibranchen, som samler danske producenter af grønne energiløsninger som Vestas, Siemens Wind Power, Grundfos, Danfoss, Logstor, Rockwool og LM Glasfiber.

Udviklingen er tegn på, at det kuldsejlede klimatopmøde ikke har efterladt ridser i Danmarks ukronede eksporteventyr: Grønne energiløsninger.

De senere år er salget af isolerede fjernvarmerør, energisparepumper, komponenter til vindmøller og ikke mindst selve møllerne buldret frem med en hastighed, der har givet alle andre brancher baghjul.

Alene fra 2007 til 2008 voksede eksporten af energiteknologier med 20 pct. til 65,8 mia. kr. Dermed står grønne energiløsninger bag 11 pct. af den samlede danske eksport, efter at eksporten fra 2005-2008 er vokset med 57 pct.

Kilde: Morgenavisen Jyllands-Posten