Trygfonden: Pas på revlehuller, når du er på stranden

Trygfondens kystlivredning holder øje med strandene hen over sommeren. I sidste uge omkom en tysk mand efter at være blevet fanget i et revlehul

Selvom vejret denne sommer mest af alt har været til indendørs aktiviteter, så er der stadigvæk nogle der tager på stranden.

Trygfondens Kystlivredning har indtil videre ydet førstehjælp ni gange og lavet 524 oplysende indsatser på østjyske strande, og nu advarer de mod revlehuller, efter en tysk mand i sidste uge omkom ved Henne Strand efter at være blevet fanget i et revlehul.

LIVREDDERPATRULJEN I ØSTJYLLAND

Moesgaard Strand
Den Permanente
Dråby Strand
Grenaa Strand
Juelsminde Storstrand
Saksild Strand

- Vi har oplevet mange kraftige revlehuller i sidste uge, og der er fortsat risiko for revlehuller mange steder i landet. Vi opfordrer derfor til, at man er meget opmærksom på revlehuller i disse dage især langs de vestvendte kyster, hvor der er udsigt til kraftig pålandsvind, siger Anders Myrhøj i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Det er vigtigt, at man altid orienterer sig om de lokale forhold, inden man går i vandet. Det bedste, man kan gøre, er at vælge en strand med livreddere og altid bade mellem flagene. Livredderne har på forhånd sikret sig, at badeforholdene er forsvarlige, og at der ikke er revlehuller mellem flagene, og desuden er der en livredder i nærheden, hvis man får brug for hjælp, siger Anders Myrhøj.

Pålandsvind skyld i revlehuller

Det er bølger – ofte grundet pålandsvinden – der får revlehuller til at opstå og sætter gang i den udstrømning, der kan trække folk væk fra strandkanten.

Den kraftige vestenvind, som skabte aktive revlehuller i sidste uge, ser ud til at vende tilbage, så der er god grund til at være opmærksom på revlehuller.

 

Bliver man fanget i et revlehul, skal man bevare roen og svømme til siden langs stranden, hvorefter man kan forsøge at svømme ind mod stranden.

DE 5 BADERÅD

Lær at svømme
Gå aldrig alene i vandet
Læs vinden og vandet
Lær stranden at kende
Slip ikke børnene af syne

Kilde: Respektforvand.dk

- Hvis man ved, hvordan man skal tackle et revlehul, kan det være ganske ufarligt. Det vigtigste er, at man undgår panik og ikke forsøger at svømme mod strømmen, men i stedet svømmer til siden og herefter ind mod land, siger Anders Myrhøj og fortsætter:

- Hvis man ser andre blive fanget i et revlehul, så skal man ikke svømme ud til dem. I stedet skal man kontakte en livredder eller ringe 1-1-2. Herefter kan man råbe, at personen skal bevare roen og svømme til siden og om muligt kaste noget, der kan flyde fx en redningskrans, en badebold eller en stor sodavandsflaske, ud til den nødstedte, siger Anders Myrhøj.

Læs også Livreddere keder sig ikke: Dykker og laver intervaltræning

Der findes tusindvis af revlehuller langs de danske kyster, og især ved vestkysten er der risiko for at svømme ind i et revlehul. Det er dog kun under særlige vind- og bølgeforhold som fx pålandsvind, at revlehullerne bliver aktive og udgør en fare. 

02:14

Nu bliver der holdt øje med dig, hvis du skal en tur i bølgen blå. 

Luk video