Supermarkeder vil fra næste år kun sælge øko-bananer

Blandt andet Netto, Føtex, Kvickly og Fakta vil fra næste år stoppe salg af konventionelle bananer.

Fra næste år bliver det sværere at opstøve en ikke-økologisk banan i Danmark.

For Coop og Salling Group, der står bag en lang række supermarkeder, vil fra næste år kun sælge økologiske bananer. Det melder koncernerne i pressemeddelelser onsdag.

Butikkerne, som kun vil sælge økologiske bananer, er Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Irma samt Fakta, Føtex, Netto, Bilka og Salling Super.

Stoppet af salget af de konventionelle bananer sker for at undgå sprøjtemidlerne chlorpyrifos og afarten chlorpyrifos-methyl.

Tidligere har Coop meldt ud, at den har nultolerance over for stofferne, og Salling Group har valgt at forbyde stoffet.

Sælger allerede mange økologiske

Ifølge Coop udgør de økologiske bananer i dag en tredjedel af Coops samlede banansalg, og i Salling Group lyder det også, at en stor del af de solgte bananer allerede er økologiske i dag.

Salling Group oplyser, at det ikke har været muligt at få en garanti for, at konventionelle bananer kan leveres uden det omstridte sprøjtemiddel.

quote De økologiske bliver også nogle, hvor man selv kan vælge, om man vil have én eller ti bananer.

Thomas Roland, CSR-chef i Coop 

- Da det kun er producenter af de økologiske bananer, der kan give garanti for, at de er fri for sprøjtemidlerne, har vi valgt denne løsning.

- De økologiske plantager har krav om sikkerhedsafstand til konventionel landbrug, og derfor kan man helt undgå stofferne i økologiske bananer, udtaler Per Bank, der er administrerende direktør i Salling Group, i en pressemeddelelse.

CSR-chef i Coop Thomas Roland fortæller ligeledes, at det har været nødvendigt at droppe de konventionelle bananer for at undgå stoffet.

VIDEO: Et andet bæredygtigt koncept, som der er gået sport i, er madspild. Firmaet Dinnerdeluxe har reduceret madspild til et minimum. Indslaget er fra den 29. juni.

Vil opleve prisstigning

Økologiske bananer er normalt lidt dyrere at købe end de konventionelle, og derfor kan nogle købere opleve en prisstigning. De økologiske er cirka 50 øre dyrere, oplyser Thomas Roland.

- Til gengæld vil man frit kunne vælge, hvilke mængder man vil købe. De økologiske bliver også nogle, hvor man selv kan vælge, om man vil have én eller ti bananer, siger CSR-chefen.

Det er ikke tilladt at bruge chlorpyrifos i Danmark, men det accepteres under en vis grænseværdi i frugt, der er importeret fra udlandet.

Det Europæiske Fødevaresikkerhedsagentur (Efsa) har i en undersøgelse anbefalet, at EU næste år fjerner stoffet fra listen af godkendte insektmidler.

Desuden meldte fødevareminister Mogens Jensen (S) i august ud, at han hurtigst muligt vil have et forbud mod stoffet.

Vaccine

Vaccineeksperiment forløb gnidningsfrit

inger_kjaer_hoejbjerg_0

Vildskov vækker følelser: - Debatten har en hård og uforsonlig tone

Slik-drenge

play Da nattelivet lukkede ned, blev de slik-pushere

20201026164010681_1000.jpg

Overlæge forbereder sig på flere smittede: - Formentlig mindre mandefald denne gang

Skærmbillede 2021-02-26 kl. 13.08.45

Kommune indfører særlige corona-tiltag ved populær bro

politibil

Politiet offentliggør billeder af mistænkt efter røveri