Randers skal spare 100 millioner

Den stramme økonomi skyldes blandt andet, at udgifterne til førtidspension stiger, og at det er dyrere end ventet at overtage de nye opgaver fra amterne.

De 92.000 indbyggere i den nye storkommune Randers kan allerede før, kommunen er en realitet, se frem til store besparelser i de kommende år. 100 millioner kroner næste år og yderligere 160 millioner kroner året efter er, hvad kommunen skal spare.

Ifølge borgmesteren for den nye Randers Kommune er besparelserne nødvendige for at forhindre, at kommunen sættes under økonomisk administration af Indenrigsministeriet. - Hvis vi bare lukker øjnene og lader som ingenting, så bliver vi sat under administration af Indenrigsministeriet. Det er de hårde realiteter, og dem må vi forholde os til, siger den kommende borgmester, Henning Jensen Nyhuus (S).

Den borgerlige regerings stramme økonomiske politik bliver solgt som om, der er plads til en halv procent realvækst i kommunerne. Men det er der ikke i Randers. Vi skal tværtimod reducere med 4-5 procent, siger Henning Jensen Nyhuus.

Politikerne skal i de kommende uger beslutte sig for, hvor spareknivens snit skal lægges. Men borgmesteren lover på forhånd, at ingen vil blive fyret på grund af besparelserne. Og Socialdemokraterne, De Radikale og Borgerlisten har en fælles hensigtserklæring om, at den økonomiske smalhals skal gå lidt som muligt ud over børnene, skolerne og de ældre. /ritzau/