Randers? historie smuldrer

Uerstattelige billeder på Lokalhistorisk Museum i Randers er ved at gå til grunde for altid.

Fortiden forsvinder, hvis der ikke gribes ind nu.

Sådan forlyder det fra Lokalhistorisk Museum i Randers.

Det skriver Randers Amtsavis.

Arkivet råder over cirka 475.000 negativer - uerstattelige billeder fra byens liv og historie de sidste 150 år. Hvis der ikke gøres noget hurtigt, risikerer man, at det store materiale forsvinder for altid. Negativerne er nemlig ved at smuldre.

Jørgen Smidt-Jensen, leder af Kulturhistorisk Museum i Randers, skal i morgen forelægge sagen for kultur- og fritidsudvalget. Lokalhistorisk arkiv har lavet en redningsplan, som det vil koste to millioner kroner at føre ud i livet.

I forvejen er det faste personale i gang med at scanne negativer ind, og det var i forbindelse med dét arbejde, at det blev opdaget, at en del negativer var ødelagte.

Tina Knudsen Jensen, daglig leder af arkivet, fortæller, at arkivet straks kontaktede Nationalmuseets eksperter, der kunne fortælle, at man før havde set lignende tilfælde. Det er umuligt at sige, hvor lang tid der går, før alle negativer er ramt.

Arkivets personale har nu sorteret de negativer fra, som de har konstateret er ramt af nedbrydningen. Imidlertid har personalet ikke gennemgået hele samlingen, så negativer overalt i de mange kasser kan være ramt af syndromet.