Råd: Forældre bør træne trafikal ilddåb før skolestart

Det kan være en god idé at forberede børnene på trafikken inden skolestart, mener Rådet for Sikker Trafik.

Vi anbefaler, at man bruger det sidste af sommerferien på at træne vejen til skolen, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik. Foto: Tuala Hjarnoe

Skolestarten nærmer sig, og det betyder, at mange småbørn inden længe skal bide skeer med hverdagstrafikkens mange faldgruber for første gang.

Og da trængslen i gader og stræder kan virke voldsom for de yngste, gør forældre klogt i at forberede børnene på strabadserne allerede nu.

Læs også Farlige situationer på skolevej i årevis: Nu gør kommunen noget

Sådan lyder opfordringen fra projektleder i Rådet for Sikker Trafik Rosa Nissen.

- Det er en ny situation, barnet befinder sig i, når det skal starte i skole, og det kræver, at barnet hurtigt lærer at begå sig i trafikken. Trafiksikkerhed kan dog hverken læres på bagsædet af en bil eller ved at kigge i en bog.

- Derfor anbefaler vi, at man bruger det sidste af sommerferien på at træne vejen til skolen, hvor der er bedre tid til det og mere ro på vejene, siger hun.

02:12

VIDEO: Parkeringspladsen ved Beder Skole er ved at blive lavet om, så det bliver mere sikkert for skoleeleverne at færdes ved skolen (indslag fra 20. juli)

Luk video

Website skal hjælpe forældre

Som hjælp til træningen har Rådet for Sikker Trafik i samarbejde med TrygFonden og Nordea-fonden lanceret en særlig hjemmeside.

Her kan forældre til børn i alderen 0-18 år blandt andet finde forslag til øvelser, der kan hjælpe dem med at klæde poderne bedre på til at kunne færdes trygt i trafikken.

Ifølge rådet kommer der hvert år mange spørgsmål fra forældre, der er bekymrede for deres barns adfærd og sikkerhed i trafikken.

Læs også 154 kørte for stærkt på skolevej: Skuffende og sørgeligt

Ikke alle forstår rød mand

En undersøgelse, som Epinion har foretaget for Børneulykkesfonden, viser, at knap hver fjerde forælder med børn i alderen tre til fem år ikke har lært deres barn om helt grundlæggende trafikregler.

Det gælder for eksempel betydningen af rød mand og grøn mand, når man færdes som fodgænger i trafikken.

Derfor giver trafiktræning god mening, mener Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

- Vi ved, at mange forældre bekymrer sig meget deres børns sikkerhed i trafikken, men der er stadig forældre, der ikke får lært deres børn om de helt basale trafikregler i en tidlig alder.

- At blive en god trafikant kræver masser af øvelse, og vores råd er, at forældre tidligt går i gang med trafiktræningen, siger Henriette Madsen.