Politi og brandvæsen: Isen er ikke sikker!

Det er livsfarligt at bevæge sig ud på isen, melder myndighederne.

Selvom temperaturerne har været under frysepunktet i flere dage, er det stadig usikkert at gå ud på isen. Foto: Andreas Hagemann Bro - Ritzau Scanpix

- Det er hamrende farligt.

Vagtchef hos Sydøstjyllands Politi, Erik Lindholdt, er klar i spyttet, når det handler om at bevæge sig ud på isen i disse dage.

Sydøstjyllands Politi og Østjyllands Brandvæsen advarer nu om at færdes på isen på de østjyske søer - eller andre steder, hvor der er dybt vand under en overflade af is.

Man er ret dårligt stillet, hvis man ryger gennem isen, lyder det fra indsatsleder hos Østjyllands Brandvæsen Jesper Hansen. Han opfordrer folk til at udvise agtpågivenhed. 

- Én ting er, at man kan blive våd og kold, men man kan også gå i chok, og når man er i et hul, har man ikke noget at holde fast i. Det kan potentielt være en rigtig farlig situation, siger Jesper Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Kvinde endte i iskoldt vand - politi advarer mod at gå på isen

14 centimeter tyk

Ifølge indsatslederen hos Østjyllands Politi kan isen snyde børn i alle aldre. 

- Man kan godt opleve, at isen virker rimelig tyk, men en meter derfra kan den være papirstynd. Der skal være frost i lang tid, før man færdes på isen. Man skal i hvert fald ikke tage chancen, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Specielt for børn kan det være fristende at gå ud på isen, så det kan være en god idé at tage en snak med sine poder.  Foto: Marie Hald - Ritzau Scanpix

Hvis man er i tvivl, om isen kan holde til en skøjtetur, kan man gå ind på kommunens hjemmeside.

Kommunerne holder øje med isen, og når det har været frostvejr i en periode, bliver isen målt i en radius af 500 meter.

Alle målepunkterne skal være over 14 centimeter tykke, før der kommer et skilt op om, at man må færdes på isen.  

- Man skal følge kommunens anvisning, lyder det fra vagtchef hos Sydøstjyllands Politi, Erik Lindholdt.

Tre børn spottet på isen

På Skanderborg Kommunes facebookside kan man lige nu læse et opslag, der starter med teksten: 'ISEN ER USIKKER!'

Det sker efter, at forbipasserende har set tre børn lege på isen Skanderborg Sø. Ingen af børnene kom dog noget til. 

For få uger siden var også Østjyllands Politi ude med en melding om at holde sig fra isen. Det skete efter, at politiet havde fået flere anmeldelser om folk, der bevægede sig ud på isen.

- Isen er ikke sikker nogen steder i Østjylland, og det her er en kraftig formaning om at holde sig væk, for det kan være ganske livsfarligt, sagde vagtchef Morten Bang Rasmussen dengang til TV2 ØSTJYLLAND.

00:47

Ifølge politiet er der lige nu kun én slags is, man må befinde sig på, og det er isen på en skøjtebane. Som denne video fra december sidste år viser, kan det være svært at balancen som skøjteløber.

Luk video