Overblik: Lån i schweizerfranc

Sådan gør de andre kommuner i Østjylland

Randers Kommune har som den eneste kommune i Østjylland fået øget sin gæld efter, at den schweiziske centralbank har valgt at hæve valutakursen.

Det viser en rundringning til de østjyske borgmestre, som TV 2 | ØSTJYLLAND i dag har foretaget.

I Randers har lånene i schweizerfranc medført et kurstab på 10 millioner kroner.

En af de eneste kommuner, som aldrig har haft lån i udenlandsk valuta, er Odder. Borgmester Uffe Jensen (V) fortæller, at det har været en bevidst strategi:

- Vi har kun lån i danske obligationer. Vi har ikke ønsket at spekulere i det, for vi ved, at lettjente penge hurtigt kan blive tabte penge. Vi har ønsket at spille sikkert spil, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Du kan se et interview med Odders borgmester Uffe Jensen i videoen øverst på siden.

Her kan du få et overblik over, hvad de andre østjyske kommuner har valgt at foretage sig angående optagelse af lån i schweizerfranc:

Aarhus Kommune

- Jacob Bundsgaard (S): Jeg kan oplyse, at vi ikke har optaget lån i schweizerfranc. Jeg har ikke umiddelbart oplysninger vedrørende eventuelle aktiver i schweizerfranc. Det vil kræve en nærmere gennem gang hos vores kapitalforvaltere. Vi gør i øvrigt ikke tab/gevinster op på så kort sigt.

Favrskov Kommune:

- Nils Borring (S): Vi har tidligere haft lån i schweizerfranc, men har afviklet dem. Af sikkerhedsmæssige årsager laver vi altid en risikovurdering af vores pengeanbringelser, og på et tidspunkt var det ikke længere den bedste valuta at have lån i. Der havde igennem en længere periode været en stabilitet som så forsvandt igen.

Borgmesteren husker ikke størrelsen af lånene.

Horsens Kommune

- Peter Sørensen (S): Vi har haft det og tjent penge på det undervejs, men har ikke haft lån siden cirka 2012, hvor vi gennemførte en ganske almindelig låneomlægning. Det kostede penge at komme ud af lånet, og schweizerfranc fyldte i øvrigt en marginal del af det samlede lån. Det var gode tider for schweizerfrancen i årene 2005, 06, 07 og 08. Senere ændrede det sig som bekendt.

Norddjurs Kommune

- Jan Petersen (S): Vi har haft det, men var usikre på, hvordan det ville udvikle sig og ville ud af det i tide.

Fakta: Kommunalbestyrelsen traf den 13. september beslutning om at omlægge det lån, kommunen havde i schweizerfranc.

Lånet var på 14 schweizerfranc - omtrent 90 millioner kroner. Nu er lånet omlagt til et lån, som baserer sig på udviklingen i verdens tolv største økonomier - minus Rusland - og er ikke længere afhængigt af udviklingen på kursen i schweizerfranc.

Kilde: Odder Kommune.

Odder Kommune

- Uffe Jensen (V): Odder Kommune har ikke optaget lån i schweizerfranc.. Vi har ikke ønsket at spekulere i det, for vi ved, at lettjente penge hurtigt kan blive tabte penge. Vi har ønsket at spille sikkert spil.

Samsø Kommune

- Tidligere borgmester Jørn C. Nissen (K): Vi har ingen lån i schweizerfranc.

Silkeborg Kommune:

- Steen Vindum (V): Vi har ikke længere lån i schweizerfranc. Vi har haft det, men gik ud af det for tre-fire år siden, da vi mente, kursudsvingene var for store. Vores bedste bud er, at vi havde en gæld på omkring 30 millioner kroner.

Skanderborg Kommune:

- Jørgen Gaarde (S): Vi afviklede mindre lån i 2012 efter vurdering af risiko. Vi havde lånt 20 millioner på det tidspunkt.

Syddjurs Kommune:

- Claus Wistoft: Vi har tre lån i schweizerfranc. Vi har indgået en swap-aftale med Deutsche Bank, hvor ydelserne er aftalt til en række maksimum ydelser. Lånet er på omkring 85 millioner kroner.

Lars Østergaard

play Østergaard efterlyser viden: Ingen ved, om sognenedlukninger virker

Reiner Efterlysning

25-årig forsvundet: Har relation til Ry og Randers

Rygeforbud VTR 1930 Still (1)

play Tobaksfri skoletid: Elever frygter kontrol og overvågning

Oskar og Bertram

play Endelig kom den store dag: Oskar og Bertram fik tårerne til at trille

20200925-111828-L-1920x1280we

Kraftige regn- og tordenbyger rammer dele af Danmark søndag aften

Politi

71-årig fundet i god behold

Dagens mest læste