Øget kontrol: Ekstra politi på de østjyske skoleveje

I denne og næste uge gennemfører Østjyllands Politi og de øvrige politikredse målrettede indsatser på veje nær skoler og institutioner

Politiet vil på skolevejene i det østjyske lave ekstra kontrol i uge 32 og 33. Arkiv

Sommerferien er ved at være slut for rigtig mange børn og deres forældre, og derfor kalder skolebøgerne igen. For nogen er det første år, at de skal til og fra skole, og Østjyllands Politi er sammen med de øvrige politikredse på gaden for at hjælpe de nye trafikanter.

Både i Østjylland og i resten af Danmark gennemføres der i uge 32 og 33 nemlig øget kontrol ved skoleveje.

01:54

For fire år siden mistede 17-årige Camilla Viftrup livet i en trafikulykke. Bilisten var spirituspåvirket. 

Luk video

- Når der er små børn i trafikken, skal man passe ekstra på, vise hensyn og overholde de regler, som gælder ved skoler. Hvert år ser vi desværre alt for mange bilister, der kører for stærkt, og som har glemt at bruge sele på sig selv og deres barn, siger chef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, Erik Terp Jensen.

Både de mindre og de større børn kan være meget impulsive og ser ikke altid de biler, der kommer kørende. Det stiller ekstra krav til bilisterne om at være meget opmærksomme.

Rosa Nissen, Rådet for Sikker Trafik

Han fortæller, at man hos politiet oplever, at nogle bilister har så travlt med at bringe deres egne børn sikkert i skole, at de glemmer at udvise hensyn over for andres børn, der som fodgængere eller cyklister er på vej til skole.

Skal respektere skolepatruljen

Derfor vil politiet altså - ligesom tidligere år - ved anvendelse af både manuelle kontroller og Automatisk Trafik Kontrol sætte ind for at medvirke til, at det bliver trygt og sikkert at komme i skole, også når man er nybegynder.

- Både de mindre og de større børn kan være meget impulsive og ser ikke altid de biler, der kommer kørende. Det stiller ekstra krav til bilisterne om at være meget opmærksomme og vise ekstra hensyn, når de kører på veje, hvor der færdes børn, siger projektleder i Rådet for Sikker Trafik, Rosa Nissen.

Dræbte og alvorligt tilskadekomne børn og unge i trafikken

 • 6-årige: 21.
 • 7-årige: 20.
 • 8-årige: 26.
 • 9-årige: 34.
 • 10-årige: 29.
 • 11-årige: 38.
 • 12-årige: 41.
 • 13-årige: 58.
 • 14-årige: 91.
 • 15-årige: 92.
 • 16-årige: 221.
Tallene er for perioden 2012-2016 og er fordelt på alder. 

Kilde: Vejdirektoratet

Politiets øgede indsats vil især have fokus på bilernes hastighed, om børnene er fastspændt i sikkerhedssele, om føreren selv her sele på og forældrenes generelle trafikale adfærd for eksempel i forbindelse med parkering ved skolerne.

Derudover sættes der fokus på, om skolepatruljernes arbejde respekteres.

Indsatsen bakker op om Rådet for Sikker Trafik, Trygfonden og kommunernes skolestartskampagne.