Ny teknologi kan redde to millioner svin

En fjerdel af alle nyfødte grise dør af kulde. Aarhus Universitet står bag projekt, der skal redde de frysende dyr.

Mediehavet er stadig kruset efter forrige uges uvejr, der blæste historien om 25.000 døde pattegrise op til uanede proportioner, skriver Landbrug & Fødevarers ugemagasin FoodCulture.

Men nu er der et højtryk på vej i form af en helt ny teknologi, som vil kunne redde op til to millioner pattegrise om året fra at dø af kulde.

Et samarbejde mellem teknologivirksomheden SKOV, Videnscenter For Svineproduktion, Aarhus Universitet og Højteknologifonden står bag projektet: 'Den intelligente faresti'.

Man har siden 2008 arbejdet på bedst at opfylde nyfødte pattegrises behov for varme. Det er nemlig en kendt sag, at der i hvert kuld dør ca. en fjerdedel af kulde.

- Vi ved, at de nyfødte grise er utrolig sårbare overfor kulde i deres første døgn, og at de oftest går til på vejen til deres første måltid. Hvis vi bliver bedre i stand til at styre temperaturforholdene, der hvor pattegrisene bliver født, kan vi redde dem fra at dø af kulde, siger projektleder ved Danmarks Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Århus Universitet, Lene Juul Pedersen.

Opfindelsen gulvvarme er ikke en nyhed, men det er til gengæld det system, der skal sikre so og smågrise de bedste betingelser i farestien.

- Vi har studeret den farende sos adfærd og udviklet særlige sensorer og algoritmer, som kan forudsige, hvornår soen skal fare. På den måde regulerer systemet selv gulvvarmen, så den er optimal, når grisene kommer til verden. Næste skridt er implementeringen, men vores indledende undersøgelser viser, at der er et rentabelt forretningsgrundlag, siger Lene Juul Pedersen.

<i>Kilde: Food Culture</i>