Ny journalistuddannelse godt søgt

En helt ny etnisk journalistuddannelse fik 71 ansøgninger, og det er mange flere end skolen havde turdet håbe.

Interessen for den nye journalistuddannelse for etniske minoriteter på Danmarks Journalisthøjskole i Århus er over al forventning. Da ansøgningsfristen udløb mandag, havde skolen modtaget i alt 71 ansøgninger.

- Det er langt flere, end vi havde turde håbe på. Vi havde været glade, hvis vi havde modtaget 40-50 ansøgninger. Nu er vi rigtig glade, siger leder af uddannelsen, lektor Solveig Schmidt. Interessen har endvidere været lige stor blandt kønnene, med 35 kvinder og 36 mænd.

Den toårige diplomuddannelse i journalistik for etniske minoriteter starter til september med et etårigt forberedelseskursus. Der er meget stor spredning i ansøgernes nationaliteter. De 71 ansøgere kommer fra 32 forskellige lande, bl.a. Japan, Pakistan, Moldavien, Ukraine, Mexico, Sudan og Chile. Tyrkiet er repræsenteret med otte og dermed flest ansøgere, fem af ansøgerne kommer fra Iran og fire fra Irak. Fra hvert af de øvrige 32 lande er en-to ansøgere pr. land, oplyser Solveig Schmidt.

Derimod er den aldersmæssige spredning lille. Hovedparten af ansøgerne er i 30erne og 40erne. Forklaringen er kravet om, at ansøgerne skal have en uddannelse i forvejen for at kunne søge, og en del af ansøgerne har oven i købet to uddannelser i forvejen - én fra hjemlandet, som de bare ikke har kunnet bruge her, og en fra Danmark. Der er dog kun plads til 16 deltagere på den nye uddannelse.

Om et par uger skal de 71 ansøgere derfor til en optagelsesprøve, hvor de bl.a. får testet deres danskkundskaber.

DJH har oprettet journalistuddannelsen specielt rettet mod etniske minoriteter, fordi det etniske ansøgertal til de eksisterende journalistuddannelser har været yderst sparsomt.