Nordens første vævsbank i Århus

Fremover kræver det kun et greb i dybfryseren, når læger på Århus Sygehus skal bruge knogler, sener og brusk.

Århus Sygehus åbner nu som nordens første sygehus sin egen vævsbank. Det betyder, at sygehusets ortopædkirurger fremover kan nøjes med at kigge i dybfryseren, når en patient har brug for "reservedele".

- Vi er meget glade for, at vi nu får vores egen vævsbank. Dels er der det etiske aspekt, at vi kan levere vores egne reservedele og ikke behøver at hente sener og knogler i udlandet, dels får patienterne en bedre kvalitet, siger sektorchef overlæge dr. med Martin Lind.

Forbruget af de menneskelige reservedele har været støt stigende, og lægerne har frygtet at skulle aflyse operationer, fordi der både har været problemer med levering fra udlandet og kvaliteten af donorvæv.

Vævsbanken vil kunne drives for en tredjedel af, hvad det koster at importere væv i dag. Men den økonomiske gevinst bliver sandsynligvis endnu større.

- Vi regner med, at vi får så mange menneskelige reservedele i vævsbanken, at vi kan begynde at sælge af dem til hospitaler både i Danmark og i resten af Norden, vurderer Martin Lind.