Mere end hver anden lægepraksis er lukket for nye patienter

På 150 praksisser i Østjylland har hver enkel læge mere end 1600 patienter. Et højt patientpres er en af forklaringerne, lyder det fra Region Midtjylland

Hvis du skal skifte læge, kan du langt fra vælge og vrage, som du har lyst til. I Østjylland har mere end halvdelen af alle lægepraksisser helt lukket for tilgangen af nye patienter. 

Det viser tal fra Region Midtjylland, som TV2 ØSTJYLLAND har fået indsigt i.

Koncerndirektør med ansvar for nære sundhedstilbud i Region Midtjylland, Christian Boel, erkender, at lægedækningen er under pres visse steder i Østjylland. Han forklarer tallene med, at lægekapaciteten i Østjylland over årene er blevet mindre. Og så er der kommet et større patientpres. Noget, der har fået praksisser til at lukke ned for nye patienter.

- Det er de enkelte lægers individuelle dispositioner. De kan ifølge overenskomsten vælge at lukke af ved 1600 tilmeldte, men kan have op til 2700 patienter per læge. Det er en afvejning af, hvordan lægepraksissen hænger sammen, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Derfor må lægerne lukke for nye patienter

For eksempel er 85 af Aarhus Kommunes 110 lægepraksisser lukket for tilgang af nye patienter. I Odder Kommune er otte ud af 10 praksisser lukket for nye patienter. Og i Randers gælder det for 26 af kommunens 35 klinikker.

I alt er 172 af 253 lægepraksisser i Aarhus, Skanderborg, Randers, Norddjurs, Syddjurs, Favrskov, Silkeborg, Horsens, Odder og Samsø kommuner lukket for nye patienter.

Sådan ser det ud i de østjyske kommuner.

- Det er selvfølgelig noget, vi holder øje med, siger Christian Boel. Han understreger, at Region Midtjylland har et godt samarbejde med de praktiserende læger om dækningen i regionen.

Få læger om mange patienter

Ifølge Region Midtjylland bliver lægepraksisser oftest lukket for nye patienter, når praksisserne har mere end 1600 patienter til hver læge, der er i klinikken. I særlige tilfælde har praksisser dog ansøgt og fået lov til at lukke af for tilstrømningen af nye patienter.

VIDEO: Poul Kraghede, der er læge hos Hinneruplægerne, har lukket for tilgang. Og det er en nødvendighed, mener han, hvis han skal opretholde en god kvalitet for de nuværende patienter.

I 150 lægepraksisser er der mere end 1600 patienter til hver læge, der er i klinikken. Højdespringeren i Østjylland er Aarhus Kommune, hvor lægepraksisserne i gennemsnit har 1707 patienter til hver læge, der er i praksissen. 

Er lægedækningen truet i Østjylland?

- Vi kan i hvert fald se, at den blevet mere presset. For eksempel i Aarhus, siger Christian Boel.

Sådan er reglerne ved lægeskift

Tøver med at oprette nye ydernumre

For nylig oprettede Region Midtjylland et nyt ydernummer i Horsens Kommune. Og ifølge Christian Boel går Region Midtjylland snarest i gang med at analysere, om der er brug for flere i regionen.

- Men det er faktisk sådan, at vi er tilbageholdende med at lægge nye ydernumre ud. Vi har først og fremmest en interesse i at få udnyttet den kapacitet, vi allerede har.

Hvad er et ydernummer?

- Men det er selvfølgelig en balance. Vi skal også leve op til vores forpligtigelser.

Region Midtjylland er forpligtet til at tilbyde borgere i hver kommune mindst to valgmuligheder af lægepraksis. Det krav lever regionen op til.

VIDEO: Lise Isabelle Philipp kan ikke få læge i egen by: Spild af tid

Christian Boel anerkender, at presset er stort flere steder i det østjyske. Men han pointerer, at opgaven er regional og ikke kun handler om de østjyske kommuner.

- Vi skal passe på med at give los i et område. Det kan skabe en skævvridning i regionen.

Sådan forstår du tallene

 

Lige nu
corona

liveblog COVID-19 LIVE: Danske tilfælde af mutationen B117 stiger til 256

20210107-113242-L-1920x1054we

Vinterens koldeste nat og morgen: Mere end 10 graders frost

Fængselsmuseet Fængslet

Folk stod i kø for at komme i Fængslet

skaermbillede_2020-02-08_kl._19.49.05.jpg

Vil udnytte corona-nedlukning: Vejarbejde udvides

Vaccine

play For få bliver vaccineret: Bookingsystem spænder ben for ældre

Sommerhus

play Tidlig rift om sommerhuse: - Hylderne er næsten tomme