Lovbrud fanget på video: Børn har frit spil i østjyske kiosker

En stikprøvekontrol viser, at en 15-årig uden problemer kan få lov at betale for et væddemål på en sportskamp, selvom aldersgrænsen er 18 år.

Selvom det er ulovligt, kan børn uden problemer gå i kiosken og spille lommepengene op på sportskampe.

Det viser en stikprøve hos 10 østjyske forhandlere.

Ifølge loven er det forbudt at sælge den slags væddemål til personer under 18 år. Alligevel kunne TV2 ØSTJYLLANDs 15-årige muldvarp i otte ud af 10 tilfælde få lov at spille på fodboldkampe på tankstationer og i kiosker.

quote Jeg anerkender, at en 15-årig kan ligne en 18-årig, men der er ingen undskyldninger for ikke at spørge om ID.

Michael Bay Jørsel, centerleder, Center for Ludomani.

Michael Bay Jørsel er centerleder hos den selvejende institution, Center for Ludomani. Han er ikke overrasket over, at mindreårige har så let adgang til spil, men kalder det 'dybt kritisabelt' og 'et lovbrud'.

- Det er børn, det handler om. Loven er klar på det område. Jeg anerkender, at en 15-årig kan ligne en 18-årig, men der er ingen undskyldninger for ikke at spørge om ID, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

15-årige Mikkel Hansen fra Grenaa kunne som muldvarp for TV2 ØSTJYLLAND spille i otte ud af ti østjyske kiosker eller tankstationer. Kun to steder bad ekspedienten om at se et ID-kort eller spurgte, hvor gammel han var.
15-årige Mikkel Hansen fra Grenaa kunne som muldvarp for TV2 ØSTJYLLAND spille i otte ud af ti østjyske kiosker eller tankstationer. Kun to steder bad ekspedienten om at se et ID-kort eller spurgte, hvor gammel han var.

Større risiko for unge

Det er Spillemyndigheden, der fører tilsyn med kioskernes salg af kuponspil. Spillemyndigheden oplyser til TV2 Østjylland, at man kun kan gribe ind, hvis en kontrollør tager en kioskejer på fersk gerning. Og at man de seneste godt to år har taget tilladelsen fra én kioskejer, der havde solgt spil til mindreårige.

VIDEO: Her kan du se, hvor let en 15-årig har ved at spille hos forskellige forhandlere i Østjylland.

Danske Spil, der står for kuponspil i kioskerne, oplyser til TV2 Østjylland, at man gennem tiden flere gange har givet forhandlere advarsler på grund af mistanke om salg til mindreårige, men at Danske Spil ikke har opsagt nogle forhandlere af den årsag.

Onsdag fortalte TV2 ØSTJYLLAND historien om 19-årige Marcus Mossalski fra Randers. Han begyndte at spille som 15-årig. Og for nylig kom han i behandling for massiv spilafhængighed.

Her ses udbyttet efter et besøg hos 10 østjyske kiosker og tankstationer. I otte tilfælde kunne en 15-årig dreng uden problemer satse penge på fodboldkampe.
Her ses udbyttet efter et besøg hos 10 østjyske kiosker og tankstationer. I otte tilfælde kunne en 15-årig dreng uden problemer satse penge på fodboldkampe. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Fra 16-års-alderen spillede han blandt andet i en lokal kiosk, hvor han vidste, der ikke blev spurgt om ID.

Ifølge Michael Bay Jørsel er det et godt eksempel på, hvorfor aldersgrænsen på den type spil er så klar.

- Vi ved, at jo hurtigere i livet, man begynder at spille, jo større risiko er der for at udvikle en spilleafhængighed, forklarer han.

quote Rent teknologisk bør man kunne sikre, at spillere er over 18 år. Jægere kan jo heller ikke gå ind i en butik og købe et våben på deres glatte ansigt.

Thomas Marcussen, klinikleder på Forskningsklinikken for Ludomani.

Falder tilbage på Danske Spil

Selvom otte ud af 10 forhandlere brød loven ved at lade en mindreårig spille på fodboldkampe, falder det i sidste ende tilbage på Danske Spil, som udbyder de kuponspil, man finder hos forhandlerne.

TV2 ØSTJYLLANDs muldvarp besøgte 10 kiosker eller tankstationer i ni forskellige østjyske kommuner. Otte steder fik han lov til at spille.
TV2 ØSTJYLLANDs muldvarp besøgte 10 kiosker eller tankstationer i ni forskellige østjyske kommuner. Otte steder fik han lov til at spille.

Også selvom, Danske Spil faktisk har skrevet klart og tydeligt på materialet, at aldersgrænsen er 18 år. Det mener Thomas Marcussen, der er klinisk psykolog og klinikleder på Forskningsklinikken for Ludomani på Aarhus Universitetshospital.

- Ludomaniområdet er et kompleks område, som kræver meget viden om ansvarlighed. Og det kan man ikke forlange, at kioskejere har. Danske Spil har masser af eksperter ansat. Og det er deres opgave at formidle den viden ud til forhandlerne, siger Thomas Marcussen til TV2 ØSTJYLLAND.

Thomas Marcussen mener desuden, at politikerne skal på banen for at sikre, at der gøres mere af for at forhindre mindreårige i at spille.

- Vi har en masse løsninger lige ved hånden. Rent teknologisk bør man kunne sikre, at spillere er over 18 år. Jægere kan jo heller ikke gå ind i en butik og købe et våben på deres glatte ansigt, siger han.

Det siger loven

'Regler kan ikke komme bag på forhandlere'

Hos Danske Spil er utilfredsheden med de forhandlere, der tillader børn at spille, stor.

- Jeg er både skuffet og vred, for det kan ikke komme bag på forhandlerne, at de skal overholde loven, siger pressechef, Marie Westergaard, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun mener, at Danske Spil gør meget for at sikre, at forhandlere beder om ID. Blandt andet via informationskurser og e-learningsprogrammer til forhandlere samt udviklingen af et digitalt ID-kort og en telefonlinje, hvor man kan melde forhandlere, som bryder reglerne.

 

Marie Westergaard har derfor svært ved at tro, at forhandlerne ikke kender aldersgrænserne. Skulle det modsatte være tilfældet erkender hun dog, at Danske Spil også har et ansvar og en forpligtelse.

- Hvis det her er sket, fordi nogle ikke kender aldersbegrænsningerne, så er det vores fejl. Men det har jeg svært ved at tro på, siger hun.

Sådan gjorde vi

Danske Spil afviser teknisk løsning