Lad sælunger i fred

Forladte sælbabyer skal ikke med hjem i badekarret, advarer Skov- og Naturstyrelsen.

Netop i disse uger kommer tusindvis af danske sæler til verden. Dette betyder, at strandgæsterne mange steder i landet kan støde på en sælunge i vandkanten.

Men dette møde bør for sælungernes skyld foregå med mindst mulig kontakt, advarer Skov-og Naturstyrelsen.

Hvert år er der eksempler på, at strandgæster griber ind, når de møder en tilsyneladende forladt sælunge. Enten ved at flytte rundt på ungen, slæbe den til dyrlægen eller tage den med hjem. Men det er både ulovligt og i værste fald livstruende for sælungen.

- Ungerne kalder på deres mor og kaldes derfor i folkemunde for "hylere". Det er forståeligt, at folk i bedste mening kan få lyst til at gøre et eller andet, når ungen tilsyneladende ligger forladt, siger vildtkonsulent Niels Worm fra Skov- og Naturstyrelsen.

Men den bedste hjælp til sælungerne er at lade dem være, fordi moderen efter al sandsynlighed blot er ude efter føde.

- Unge og mor kan også kortvarigt komme væk fra hinanden. Men i langt de fleste tilfælde finder de hurtigt sammen igen, siger Niels Worm.

Til gengæld kan det blive dødeligt for ungen, hvis badegæster går for tæt på sælunger også for bare at fotografere.

- Det kan medvirke til at holde moderen væk, så ungen får for lidt mælk og ikke opbygger det nødvendige spæklag. Det er heller ikke en god idé at forsøge at hjælpe ungen ved at skubbe den ud i bølgerne, da dette stresser både moderen og ungen. Sælungen har også behov for fred og ro, siger han.

Kun hvis man flere dage i træk ser en ensom sælunge samme sted, skal man kontakte nærmeste afdeling af Skov- og Naturstyrelsen./ritzau/