Kritik af kræftscreening

For lang ventetid omkring tarmkræftscreening

02:25

1 af 2

Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen kritiserer nu Region Midtjylland, der i 116 tilfælde ikke har henvist patienter fra tarmkræftscreening til videre undersøgelse i tide.

Siden screeningsprogrammet for tarmkræft gik i gang i starten af marts, har 7.000 øst- og midtjyder indsendt en afføringsprøve. 500 af patienterne er blevet sendt videre til en kikkertundersøgelse, fordi der var spor i prøven, der kan være tegn på kræft.

- Det betyder, at vi får færre tilfælde af alvorlig tyktarmskræft. Vi kan også undgå, at folk bliver alvorligt syge af deres tyktarmskræft, siger Leif Vestergaard Pedersen, der er direktør for Kræftens Bekæmpelse.

Se: Flere får fjernet raske bryster

Desværre er der skår i glæden, for i 116 tilfælde er den maksimale ventetid for at komme til kikkertundersøgelsen blevet overskredet.

- Det er selvfølgelig ikke acceptabelt, at det er kommet for sent, man må sige, at Regionerne har haft to år til at føre det her igennem, så vi har troet, at det var på plads, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Den maksimale ventetid er for nogle patienter blevet overskredet med op til syv dage. Regionen erkender problemet og vil nu rette op på det.

- Det er meget beklageligt for de patienter. Jeg tror dog ikke, at de har lidt alvorligt på grund af det. De fleste patienter har fået en forsinkelse på en til to dage, men det er selvfølgelig beklageligt, siger Ole Thomsen, der er direktør i Region Midtjylland.

En forlænget ventetid kan i værste fald få fatale konsekvenser,

- Desto længere tid, der går, fra man får mistanke om kræft, til man får undersøgt det, stillet diagnosen og behandlet det, der øger man sandsynligheden for, at kræften udvikler sig, og at man bliver alvorligt syg af den den, og at man i værste fald dør, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Du kan se mere om sagen i indslaget over artiklen.