Kræftkontrol virker ikke

Op mod en mia. kr. spildes på at indkalde kvinder

Genrefoto

Hvert år bliver der brugt en lille milliard kroner på kontroller for kvinder, der har haft kræft i underlivet. Men det er spild af penge. Det fortæller DR Østjylland.

For de kvinder, som får kræft igen, bliver ikke fundet ved kontrollerne, men langt tidligere fordi de får smerter eller blødninger.

- Der er nu lavet mange internationale studier, der viser, at vi ikke finder patienternes tilbagefald ved kontrollerne. De patienter, der får tilbagefald, vil typisk blive diagnosticeret imellem kontrollerne, forklarer læge og forsker Lotte Dahl fra Aarhus Universitetshospital.

Hvordan kan penge bruges bedre?
Derfor vil Aarhus Universitetshospital nu i samarbejde med Rigshospitalet og Regionshospitalet Herning finde ud af, hvordan de mange penge kunne bruges bedre.

- Nogle kvinder vil måske have gavn af at tale med andre kvinder, der har været igennem det samme. Andre har måske mere glæde af at snakke med en psykolog eller en inkontinenssygeplejerske eller en sexolog, siger Lotte Dahl.

- De er jo alle opererede i underlivet, og mange af dem har problemer ved samleje, forklarer Lotte Dahl.

Hun tilføjer, at nogle kvinder sikkert vil have det bedre ved slet ikke at komme til kontrollerne, når de finder ud af, at tilbagefald ikke bliver fundet ved kontrollerne.

Arbejdet med at finde ud af, hvad kvinderne skal tilbydes, skal løbe over de næste tre år.