Indsatte tørlægges

Horsens Kommune får blåstemplet alkoholbehandling i fængslet Møgelkær efter Kriminalforsorgen har godkendt behandlingen.

De indsatte har længe været glade for alkoholbehandlingen på Statsfængslet Møgelkær. Nu er den officielle anerkendelse også en kendsgerning.

Et særligt akkrediteringspanel under Kriminalforsorgen har blåstemplet alkoholbehandlingen på behandlingsafdelingen. Det er Center for Socialt Udsatte i Horsens Kommune, der står for behandlingen.

- Vores behandlingsprogram har fået det blå stempel allerede i første forsøg, hvilket sjældent sker. Det er vi naturligvis stolte af. Men blåstemplingen er ikke ensbetydende med, at vi kan hvile på laurbærrene. En succesfuld alkoholbehandling kræver nemlig konstant udvikling. Nu har vi fået et bevis på, at vi for øjeblikket udvikler os i den rigtige retning, fortæller Kristian Jepsen, der er leder af Center for Socialt Udsatte i Horsens Kommune.

På behandlingsafdelingen på Møgelkær kan de indsatte blive behandlet individuelt og i grupper. Målgruppen er udelukkende alkoholmisbrugere. Der er plads til 10, og for øjeblikket står tre på venteliste. Et typisk behandlingsforløb varer tre måneder.

Ifølge leder af behandlingsafdelingen Ulrich Guldahl Poulsen er blåstemplingen givet, fordi alkoholbehandlingen til fulde lever op til målene. Den giver blandt andet de indsatte ro i hverdagen, den skaber sammenhold fangerne imellem, og den er med til at styrke samarbejdet mellem de indsatte, fængselsbetjentene og behandlerne.

- De indsatte sætter selv deres mål for, hvad de vil med behandlingen. Vi skal motivere dem til at nå deres mål og give dem værktøjer, så de står bedre rustet til at håndtere fristelserne, siger Ulrich Guldahl Poulsen.

Siden alkoholbehandlingen startede på Møgelkær i 2004, har 200 indsatte været i behandling - af dem 23 kvinder og 177 mænd.