Hver tredje mand får prostata-kræft

Men 19 ud af 20 berørte mærker intet til sygdommen, og har intet behov for behandling. På konference i Skejby diskuterer læger og sygeplejersker, hvordan de kan finde ud af hvem, der skal behandles.

Fra nogle få hundrede årlige tilfælde omkring 1950 har kræft i prostata - eller blærehalskirtlen - udviklet sig til hvert år at ramme 2400 danske mænd. Det gør prostata-kræft til en af de mest hyppige kræftformer. Faktisk regner lægerne med, at hver tredje mand over 50 år har prostata-kræft i en eller anden grad.

Det oplyser Århus Universitetshospital, Skejby, i forbindelse med en konference om urinvejs-sygdomme, som begynder på hospitalet i dag.

Til stort held for de allerfleste af de berørte er prostata-kræft dog langt fra ensbetydende med smertelig sygdom og tidlig død. Hele 95 - 97 procent af de berørte kommer aldrig til at mærke noget til deres prostata-kræft.

Til gengæld risikerer de sidste 3 til 5 procent at blive livsfarligt syge, hvis ikke de bliver behandlet i tide.

Lægerne har imidlertid det dilemma, at de ikke på forhånd kan vide, om sygdommen er uskadelig eller i værste fald dødelig for den enkelte patient. For at være på den sikre side risikerer de derfor at foretage unødvendige operationer - operationer der ofte er årsag til bivirkninger som impotens eller urintæthed.

Dette og andre dilemmaer vil 500 læger og 150 sygeplejersker diskutere på konferencen, der løber frem til fredag.