Hver syvende skolebarn holder ferie i sfo'en

Hvert syvende barn holder vinterferie i sfo'en, viser rundringning i Århus. Børnene har brug for pusterum fra hverdagen, siger ekspert.

Nogle er på skiferie i Val Thorens, andre råhygger på kælkebakken. Op mod hvert syvende barn i 0.-4. klasse tilbringer feriedagene i sfo'en. Det viser en rundringning til 10 sfo'er i København og Århus, som metroXpress har foretaget.

Det er vigtigt for børnene, at de får et pusterum fra hverdagens trummerum, påpeger John Aasted Halse, børnepsykolog og tidligere formand for Børns Vilkår.

- Børn har brug for at holde ferie sammen med deres forældre. Det knytter familien tættere sammen, og det kan sfo'erne ikke kompensere for med ture ud af huset. Tværtimod har børnene brug for at skifte gear og komme ned i tempo sammen med forældrene, siger han og tilføjer, at mindre formående børn, som har tilbragt vinterferien i sfo'en, bliver hårdest ramt:

- De kan næsten ikke undgå at føle mindreværd, når lærerne på mandag spørger, hvad de har lavet i vinterferien, og alle kammeraterne fortæller, at de har været på ferie sammen med
familien.

Netop de voksnes syn på sfo'en er afgørende for børnenes egen oplevelse, påpeger Bente Boserup, leder af Børnetelefonen.

- Mange børn synes, det er dejligt at være i sfo i ferien. De er på udflugter, og pædagogerne har bedre tid til det enkelte barn. Det skal de voksne anerkende i stedet for at lægge deres fordomme om den gode ferie ned over børnene.

- Børnene har ikke brug for et hav af oplevelser. De har brug for at komme ned i gear og bare være sammen med deres forældre, siger børnepsykolog John Aasted Halse.

<b>Giver børnene oplevelser</b>
Sfo-leder ved Holme Skole i Århus Mark Nøddesbo forklarer, at han forsøger at give børnene oplevelser i vinterferien.

<i>Flere end hvert 10. barn, der går i jeres sfo, kommer også i vinterferien. Hvad gør I for, at de børn også får en fornemmelse af, at de har ferie?</i>

- I dag er de for eksempel på udflugt til Kattegatcentret. Vi tager også på kunstmuseet Aros, i biografen eller ud at bowle. Den slags udflugter er der mulighed for, når der ikke er så mange børn, som der plejer.

<i>Hvad giver det børnene?</i>

- Det er vigtigt, at børnene får nogle andre oplevelser, end de plejer, så de også mærker, at det er ferie. 96 procent af børnene får de her kulturelle oplevelser sammen med deres
forældre, men vi vil gerne give oplevelserne til de børn, som ikke får dem derhjemme. Så dem tager vi os pænt af i ferien.

<i>Taler I med børnene om, hvorfor de er i institution, mens deres kammerater holder ferie med deres forældre?</i>

- Nej, det gør vi ikke. Det kan de ikke bruge til noget. For os handler det om at give dem nogle gode oplevelser.

<i>Kilde: metroXpress</i>