Henter speciallæger i udlandet

Der er mangel på danske speciallæger

02:03

1 af 2

Der er stor mangel på danske speciallæger rundt på landets sygehuse, og det betyder, at man bliver nødt til at hente udenlandske læger.

Det samme gør sig gældende i Østjylland.

- Om det er danske eller udenlandske læger, det er egentlig ikke afgørende, hvis ellers kvalifikationerne og sproget er i orden, siger Lars Maagaard Andersen, der er ledende overlæge på Regionshospitalet Randers.

Lige nu er hver femte læge i Region Midtjylland enten indvandrer eller efterkommer.

Tager tid at vende situationen

Hos Region Midtjylland i Viborg har de en forklaring på den store mangel på danske speciallæger.

- Det tager 15-20 år at uddanne en speciallæge. Så det er naturligvis en vanskelig øvelse for 20 år siden at sidde og gætte på, regne ud og ramme rigtigt, i forhold til hvor mange speciallæger der i dag ville være efterspørgsel efter, siger Berit Bjerre Handberg, der er sekretariatschef hos Videreuddannelsesregion Nord.

Den betragtning er overlæge Lars Maagaard Andersen enig i.

- Der har været relativt få studiepladser på medicinstudiet rundt omkring i landet, og det er nok lidt det, der er problemet i dag, siger han.

I år er cirka 1500 nye studerende begyndt på bacheloruddannelsen i medicin. Men der kan gå lang tid, inden manglen på speciallæger forsvinder.

- Man kan kun stoppe manglen på noget ved at uddanne nogle flere. Problemet er jo, at selvom man har åbnet flere studiepladser, varer det en længere årerække, før man ser effekten af det, siger Lars Maagaard Andersen.

Se mere og mød en af de udenlandske læger i TV-indslaget øverst på siden.